Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 224
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 235
Total: 235

Shared Filesystems on Linux

Started by kman, 04 December 2006, 22:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kman

Discutam intr-una din zile cu un amic, coleg de breasla, despre un proiect de a crea un cluster highly available de webservere.
Datele problemei sunt cam asa:
- 2 masini pe care ruleaza aceeasi varianta de sistem de operare
- sever web configurat identic pe ambele masini sa serveasca continut static (adica pagini html si imagini, fara php sau cgi)
- continutul este totusi modificat foarte frecvent (odata la 5 minute aproximativ)
- cele 2 servere se afla in locatii diferite, retele diferite, iar datacenterele sunt legate intre ele prin fibra
- capacitatea de stocare pe fiecare masina este de aproximativ 1TB

Cerinta e simpla, ambele servere trebuie sa serveasca acelasi continut intrucat se foloseste round-robin dns pentru a distribui cererile pe cele 2 masini.
Astept ceva comentarii si propuneri de la voi, mai tarzium am sa revin si cu solutiile propuse de mine, inca nu stiu pe ce solutie a mers amicul meu.

ccc

Poi daca folosesti algoritmul ala, inseamna ca mai exista o masina care decide cine serveste ce cerere.

Eu as face asa:
svn/cvs pe serverul ce face si load balancing.
Cei doi clienti, cu un script in cron, fac din 5 in 5 minute svn/cvs up de la serverul ala pentru content.

~Empathy~

Nu cred ca este un server care face load balancing ci se foloseste round robin de catre serverul dns pentru a repartiza cererile. Trebuie gasita o solutie real-time -- cron nu este o solutie. Si anyway cand e vorba de  date identice in locatii diferite se foloseste rsync, nu cvs/svn.

Am niste idei... voi posta cand ajung acasa...
We dance, and the music dies...

kman

Hmm, ... poate trebuie sa evidentiez cumva partea cu 1 TB spatiu de stocare. Pe asemenea cantitate de data protocoale gen rsync nu sunt o solutie utila, un rsync pe dimensiunea aia de date are nevoie de mult mai mult decat 5 minute.

ccc

Noah, alte solutii? Acum sunt curios :D

kman

Quote from: ccc on 06 December 2006, 16:23
Noah, alte solutii? Acum sunt curios :D

Pai eu ma gandisem la un global filesystem, gen gfs2 sau ocfs2, problema cu aceste sisteme de fisiere este ca sunt dependente de un mediu de stocare shared, ceea ce e imposibil deoarece masinile sunt in locatii diferite.
O solutie experimentala de care mi-a pomenit amicul meu este Network Block Device doar ca nu m-am atins de ea pana acuma deci am 0 experienta.
Oricum, solutia temporara aleasa e rsync, pana ce o sa inceapa sa se umple disc-urile si rsync-ul nu va mai fi o optiune viabila.

Josephine

Quote from: kman on 06 December 2006, 21:24
Pai eu ma gandisem la un global filesystem, gen gfs2 sau ocfs2, problema cu aceste sisteme de fisiere este ca sunt dependente de un mediu de stocare shared, ceea ce e imposibil deoarece masinile sunt in locatii diferite

Nu e imposibil; poti folosi GFS2 cu locatii diferite si tot o sa ai global locking, eventual VPN. GNBD installation
There are 10 types of people in this world: those who understand binary and those who don't.