Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 178
  • Online ever: 340
  • (Yesterday at 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 158
Total: 158

The SayIT.ro Cookbook

Started by nicolin, 05 November 2006, 07:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolin

Va propun un topic dedicat retetelor (era sa scriu etele :D ) testate de catre forumisti.
Deschid topicul cu o reteta simpla, insa super-yummy (zic eu), si anume: Aripioare (semi-)Picante (sau nu) (TM) nicolin 2005.
1. Inrediente:
- 1 .. 2 punci aripioare de pui (evident ca se pot substitui/adauga si ciocanele d pui, reteta urmand sa fie redenumita in mod corepunzator
- cativa catei de usturio
- condimente, dupa preferinta. Ptr. aceasta reteta folosesc: piper, cimbru, noia dulce si iute
- miere
- ulei (preferabil de masline)
2. ustensile:
- o tava ptr. cuptor dar care sa NU fie foarte plata (adica NU ceva de genul tava (numai) ptr. baked rolls & stuff
- cutit + 'cur' de lemn ptr. taiat cateii de usturoi
- o lingurita ptr. miere
3. procesul tehnologic:
- se da drumul la cuptor, cam pe la 66 .. 75% din 'puterea' maxima
- de iau aripioarele si se pun in tava
- se taie cativa catei de usturoi (dupa gust -oricum ei doar dau o aroma, o savoare aparte, ei NU dau picanterie aripioarelor-) in felii si se presareaza in tava
- se condimenteaza aripioarele, dupa gust si dupa iutimea dorita
- pe fiecare aripioara si, pe urma, in cat mai multe locuri din tava, se toarna niscaiva miere
- se pune apa in tava atat cat sa acopere aripioarele in proportie de 66 .. 75%
- se stropest tava (evidnt ca si aripioarele) cu niscaiva ulei
- se baga tava la cuptor, si cuptorul se poate acm pune pe la 75 .. 100%
- dupa cca. 10 minute (evident se verifica cu ochiometrul) se intorc TOATE aripioarele. Dupa gust/preferinta, se mai pot stropi aripioarele cu o geana mica de ulei. Daca pa a scazut sub un cca. 25 .. 33% din inaltima aripioarelor ar i bine sa se mai adauge un pic de apa
- se reintroduce tava in cuptor
- dupa alte cca. 5 .. 7 .. 10 minute se scoate tava si se intorc iar aripioarele
- se reintroduce tava in cuptor
dupa inca cca. 5 .. 7 minute aripioarele ar trebui sa fie gata. Este de preferat ca sa se fi format o crusta aurie si sa existe ceva 'suc' in tava.

Ca garnitura va recomand:
- paine BUNA de casa, sau paine prajita <- painea este necesara deoarece sucul este un produs 'colateral' al acestei retete ce se poate manca... direct cu paie ;)
- cartofi (mai bine) prajiti, peste care se va turna sucul din tava
- orez (simplu, sau cu niscaiva legume congelate prin el) peste care se poate turna sucul din tava. Atenti la orez: NU trebuie sa faceti pilaf - este indicat orez cu bobul lung, din care sa reulte orez bob-cu-bob.

Bafta si, cel mai important, POFTA MARE!

adi_bmf

Va pot oferi o reteta de pizza home-made (reteta e data prin viu grai de multe generatii la mine in familii: de la o matusa la mine)...

-7 linguri faine
-2 oua
-o "nuca" de margarina
-un pic de sare
-optional: 2 linguri de pasta de tomate amestecate cu un pic de apa sau suc de rosii (neamestecat cu apa)
-optional2: daca nu se pune pasta de tomate sau suc de rosii, se adauga un pic de apa ca sa inmoaie compozitia.

Se amesteca bine pana cand dispar bulgarii de faina. Compozitia trebuie sa fie pastoasa, nici prea tare, dar nici prea moale... Se ia o tigaie de teflon, se unge cu un pic de margarina sau cu un pic de ulei, se aduga compozitia si topingurile. Se lasa la foc mic (pe foc, nu in cuptor) cam 15-20 minute.

Pofta buna!
It seems they wanna finger print me and gimmie some years / They'll only get one finger while I'm shifting gears

Flaviu

Spaghetti cu sos carbonara

Ingrediente: 1 punga paste 400 g, 300 g kaiser, costita sau sunculita taraneasca, 3 oua, 300 g cascaval mai tare, 3 linguri ulei de floarea soarelui, delikat, busuioc.

Mod de preparare:
Se pun pastele la fiert dupa instructiunile de pe punga. In acest timp se da pe razatoare cascavalul, se bat ouale si se aduga in ele delikat si busuioc dupa gust. Se taie cubulete mici costita, kaiserul sau sunculita taraneasca si se prajesc un pic in ulei. Se scot pastele si se scurg. Se pun in aceiasi oala. Se pune pe foc si se adauga treptat kaiserul; ouale mestecand in continuu si la sfarsit dupa ce s-au albit (s-a inchegat oul) se adauga cascavalul ras, se mai amesteca odata, se pune capacul, se stinge focul, se mai lasa 5 min cu capacul pus fara foc.

Se servesc calde ornate cu busuioc deasupra, dupa preferinte eu pun oregano sau alte mirodenii.

Buon appetito !
aka eflaviu


hallelujah

placinta HRANITOARE, USOR si RAPID de preparat (ideala pentru cei ce nu vor sa piarda prea mult timp cu gatitul pe week-end); ATENTIE ... este contrarecomandata pentru cei cu probleme de colesterol; here we go ...

PLĂCINTĂ (sărată) CU BRÂNZĂ

-   1 kg brânză dulce vaci frământată
-   1 pachet margarină ,,Unirea" (margarină specială pt. prăjituri)
-   1 pachet foi plăcintă congelate (Morăriţa, Bella, Linco, etc)
-   5 ouă
-   2-3 linguriţe rase chimen
-   2 linguriţe rase sare

•   se scot foile de plăcintă din congelator şi se dezgheaţă (max. 20 min.)
•   brânza cu ouăle întregi se amestecă cu lingura până ajung ca o cremă (max. 5 min.), se adaugă chimenul şi sarea
•   se topeşte margarina până când devine lichidă; 1/3 din cantitatea de lichid se toarnă în tavă şi se întinde pe toată suprafaţa acesteia
•   se pune 1/2 din foile de plăcintă, crema de brânză, cealaltă 1/2 foi plăcintă, se taie plăcinta în forma în care va fi servită, se toarnă restul 2/3 lichid margarină topită (respectă ordinea inginerule)
•   se preîncălzeşte cuptorul timp de 10 min. la 1/2 capacitate maximă a flăcării
•   se bagă prăjitura la cuptor timp de 10 min. la capacitate maximă a flăcării, după care se mai ţine între 10-20 min. la 1/2 cap. max. flacără până când marginile plăcintei devin auriu-maronii
-= Wenn der Computer alles kann, dann kann er mich mal kreuzweise! =-

27LIVIU

offtopic Ok, baieti da sunteti gospodari, I like it !

akenathon

ingrediente:
- cate 2 oua pt. fiecare portie, cascaval , gogosari. castraveti (murati in otet), patrunjel verde, sunca presata sau alte preparate ce aveti prin frigider;

mod preparare:
- se bat ouale cu un pic de sare sau vegeta si se prjesc in tigaie ca o omleta; atentie: nu se amesteca dupa ce ati rasturnat ouale in tigaie;
- puneti peste ele gogosari taiati felii (murati), castraveti taiati rondele(murati), cascavalul taiat cubulete, sunca presata , patrunjel si apoi cu ajutorul une spatule si a unei furculite rulati omleta incet astfel incat sa se prajeasca oul si sa rezulte o rulada. pofta buna !

mod de servire: 
se serveste calda cu putina smantana deasupra si patrunjel verde sau dupa preferinte(maioneza, ketchup, sau alte sosuri).
:D


Chipicao

Omletă "pufoasă".

Ingrediente:
- ouă
- brânză, moale, poate chiar telemea :)
- opţional, cârnaţi, sau orice mezel preferaţi la omletă


  • se amestecă ouăle bine, şi se adaugă sare sau/şi piper, după preferinţe
  • se prăjesc apoi cârnaţii tăiaţi rondele, folosind puţin ulei
  • se adaugă în tigaie branza, se fărâmiţează şi se amestecă uşor până când începe să se topească
  • se adaugă ouăle, şi se amestecă în continuare, la foc mic, întrucât compoziţia se va lipi de tigaie!
  • Se serveşte... :yahoo:
  • dacă doriţi, omleta se poate amesteca cu nişte ketchup (mie îmi place)

Poftă bună!
μή μου τούς κύκλους τάραττε

idbaghera

"Spaghete cu salam"

Un pachet de spaghete, si aproximativ jumatate de kilogram de salam (dar ceva mai gras)
Se vierb spaghetele bine(se pune cam o lingura de sare in apa),se clatesc cu apa rece sa nu se lipeasca intre ele
Sosul: se face destul de simplu si repede... intr-o tigaie de teflon se pune foarte putin ulei , se taie salamul cubulete mici de cca 1 cm, se arunca repede in tigaie, se condimenteaza foarte bine cu piper, boia (aici se da frau la imaginatia fiecaruia). Dupa ce s-au tinut ~5 min pe foc mic, se aduga bulionul (eu folosesc destul de mult cam un sfert dintr-un borcan de 800g) inmuiat cu apa si se lasa la fiert pina devine consistent (cca 15-20 min) se mai poate aduga condimente si eventual o frunza doua de foi de dafin. Dupa ce s-a facut sosul se amesteca bine cu spaghetele fierte si se consuma alaturi de un pahar alb de vin
Pofta buna
Asus P5Q-Pro | Q9550 | Scythe Ninja Plus and Noctua fan| 2x2Gb Adata Vitesta Extreme | MSI GTX280 OC| HDD S-ata 642JJ Samsung | DVD-RW LG GH22LS30 | Case ANTEC NSK 6000& Corsair 520HX | Horizon 2206SW | Logitech G5 & Logitech G11

Flaviu

Haideti sa postam si ceva de post, ok?

Iahnie de fasole de post

Ingrediente:
1/2 kg fasole uscata, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 catei usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia cimbru.
   
Mod de preparare
Fasolea se pune la muiat in apa fara sare cu o seara inainte de a fi pregatita. Se schimba apa de 2 ori. Se pune la fiert impreuna cu 2 morcovi si 2 cepe rase pe mare si caliti in ulei. Spanacul se opareste si se lasa la scurs. Se toaca o ceapa si usturoiul se toaca si se calesc putin intr-o lingura de ulei. Se adauga spanacul, sare, piper si boia. Se toarna compozitia intr-un vas rezistent la cuptor, se pune deasupra fasolea fiarta, fara zeama si se presara cimbru. Se lasa 30 min la cuptor.
aka eflaviu


nicolin

'Pizza grabita'

Ustensile: tava ptr. cuptor si un cutit
Ingrediente: una bucata paine, PROASPATA, unt/margarina, cascaval Delia (sau mozarela), kaizer/bacon si 1 .. 2 rosii.
Procesul de fabricatie:
- se porneste cuptorul, la temperatura medie/inalta
- se taie cascavalul in felii subtirele
- idem ptr. kaizer/bacon
- rosiile se pot taia un pic, dar NUMAI un pic, mai groase
- se taie painea in felii egale ca grosime
- se ung feliile de paine cu unt/margarina. Aici este posibila si o mica variatiune, in sensul ca se pot unge ambele fete ale feliilor de paine cu unt/margarina ;)
- se pun feliile de paine pe o tava, cat mai apropriate intre ele
- se 'asterne' cu feliie de cascaval
- se 'monteaza', strategic, si cat mai acoperitor, feliile de kaizer/bacon
- se pune tava in cuptor
- imediat inainte ca, cascavalul, sa dea semne ca este mai 'maleabil' se scoate tava si se intorc, cu grija, felile de kaizer/bacon
- se re-introduce tava in cuptor
- in functie de stadiul componentelor (cascaval/carne) se scoate tava si se 'presara' cu feliile de rosii
- se mai tine la cuptor dupa masuratori ochiometrice

Voila, masa este gata!

Evident ca aici este 'loc' de creatie. ;)

Pofta buna!

radue

sunt offtopic in sensul ca nu postez nici o reteta... dar am nevoie de o reteta :D

Am nevoie de ceva de post, care sa nu fie pretentioasa (inteleg prin pretentios gordon bleu de exemplu :) ) si cam atat... :) De fapt am nevoie pentru a gati cuiva... si chestii cu fasole nu prea merg  O:-)

Va multumesc mult pentru orice idee ;)

ozzy

Clatite, mon chere! Femeile sunt innebunite dupa clatite! Iti dau reteta cand ajung acasa, daca nu cumva o stii deja. Doua alte optiuni imbatabile:
- crema de zahar ars. Dupa ce papati, pauza 5 minute, vin rosu si.. e bine ;)
- budinca de grish <scaldata in lapte>. E mai greu de obtinut reteta da' e asa buuuna!!

Cand ajung iti fac rost de retete. Sa-mi zici care iti surade.. Nici una nu e prea grea, doar le faq eu ;)
Tristetea mea aude nenascutii caini pe nenascutii oameni cum ii latra. Nichita Stanescu

Josephine

#12
Quote from: radue on 17 November 2006, 14:02
sunt offtopic in sensul ca nu postez nici o reteta... dar am nevoie de o reteta :D

Am nevoie de ceva de post, care sa nu fie pretentioasa (inteleg prin pretentios gordon bleu de exemplu :) ) si cam atat... :) De fapt am nevoie pentru a gati cuiva... si chestii cu fasole nu prea merg  O:-)

Ermm, cordon bleu iei gata facut de la supermarket, il trintesti in tava si gata.
Pentru post, o sugestie e un fel de budinca de clatite: faci clatite fara zahar, pui o clatita intr-o tava rotunda, apoi pui un strat de spanac (e yummy) sau brinza, mai pui un strat de clatita, mai pui un rind de spanac sau brinza sau ce ai la indemina (brinza e de post sau nu?). E destul de usor de facut daca treci de partea de clatite :)
Altfel, poti cauta retete libaneze in net si-s multe usor de facut. Poti sa faci humus sau chiftele din naut (falafel) si asortezi cu o salata de mult patrunjel, rosii si basilikum, toate taiate marunt.
There are 10 types of people in this world: those who understand binary and those who don't.

~Empathy~

Ozzy daca ai ceva de zis, fa-o in alt post! Nu te mai baga peste posturile oamenilor!

La ortodocsi produsele din lapte sau alcool se considera ca nu sunt de post. Catolicii sunt mai lejeri.

Tortul de clatite descris de Josephine e foarte bun si daca se face cu umplutura traditionala (gem, ciocolata, miere). De asemenea se pot pune umpluturi diferite intre straturi diferite.
We dance, and the music dies...

ozzy

Gata, am corectat ;)

Initial asta era in postul Josephinei:
ozzy: aloo, clatitele se fac cu ou, nu-s de post! Nici branza! (daca te superi ca am editat asa repar, da' nu voiam sa poluez; promit ca nu facui de rau ;) da' ma bate nenea nicolin daca mai postez aiurea :(. plus ca asa ma simt mai aproape de tine :">)

Acum nu mai e :D Nu voiam sa mai postez in plus.

ON: Ouale, lactatele si carnea nu sunt de post, cel putin la crestinii ortodocsi .
Tristetea mea aude nenascutii caini pe nenascutii oameni cum ii latra. Nichita Stanescu

clawd

... ON
Exista clatite de post. In nici o carte de bucate (nu ma refer la inventii moderne) PE CARE SA LE FI CITIT EU nu exista OUL. Exista LAPTELE, care poate fi inlocuit cu succes. Nu cu SUCCES, ci cu APA MINERALA (sifon... whatever).
La crestiii ortodocsi, postul presupune abstinenta de la produse animale (inclusiv lactate...) cu exceptia zilelor de harţi, cand este dezlegare. Mai exista anumite zile cand se poate manca peste (notate sugestiv in calendar). Asta e din punct de vedere nutritiv. Apoi mai este alcoolul.
PS. Nu... nu sunt ortodox, dar am fost prin manastiri si schituri (nu ma refer la vizite cu clasa... ma refer la stat cu saptamanile), deci CRED ca pot fi considerat sursa credibila.
Smee again....