Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 340
  • Online ever: 340
  • (Today at 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 326
Total: 326

GENERALITATI DESPRE BIOS

Started by Foxter, 03 November 2006, 00:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Foxter

UPDATE DE BIOS

Exista destul de multi oameni ce au la placile de baza versiuni de Bios vechi. In general un update de bios corecteaza buguri descoperite/permite folosirea unor procesoare aparute dupa ce placa de baza fost lansata pe piata.
Daca placa de baza merge bine nu este neaparat necesar un update de Bios

ATENTIE, FOLOSIREA UNUI BIOS INCORECT (BIOS CE NU A FOST FACUT PENTRU PLACA DE BAZA PE CARE SE FACE UPDATE-UL) REZULTA IN PROBLEME MAJORE CU PLACA DE BAZA IN CAUZA.

GRESEALA DES INTALNITA E FOLOSIREA DE UPDATEURI DE BIOS PENTRU  VERSIUNI (REVIZII) DIFERITE DE CEA PENTRU CARE A FOST FACUT BIOSUL. 

UN UPDATE DE BIOS NU TREBUIE INTRERUPT PANA NU SE FINALIZEAZA.


Pentru a reduce si mai mult posibilitatea unui BIOS distrus este recomandata folosirea unui UPS in timpul procesului de flash-uire.

Metode pentru a face updateuri de bios sunt mai multe, ma voi referi la cele care mi se par cele mai sigure dar nu neaparat cele mai facile.

1-Metoda disketei bootabile:Pe o disketa bootabila in stare perfecta (fara baduri si/sau alte probleme logice) ce contine doar fisierele absolut necesare pentru bootare (adica nu folositi o disketa Emergenty de Windows 98 sau diskete ce au pe ele Config.sys si Autoexec.bat care incarca Himem.sys si Emm386.exe sau Smartdrv.exe sau alte programe rezidente) se pune updateul de Bios (continutul arhivei luate de pe site-ul producatorului). Acesta contine in general utilitarul de Flash-uire (updatare) a Biosului si un fisier ce contine updateul propriuzis. Mai exista uneori si fisiere ce explica cum se face updateul de Bios sau chiar un fisier cu extensia bat ce automatizeaza procesul de updatare a Biosului (nu mai este necesar sa tastati o comanda cu multi parametri, ci doar sa executati un fisier gen Runme.bat. Daca exista un astfel de fisier rularea acestuia automatizeaza procesul dar vine cu o potentiala problema: in unele cazuri nu face o copie de siguranta a biosului. Daca nu exista un astfel de fisier atunci trebuie tastata o comanda cu mai multi parametrii pentru a face update-ul de Bios.

Aici gasiti un ghid ce explica parametrii folositi pentru updatarea Biosurilor Award.
Iar aici gasiti un ghid ce explica parametrii folositi pentru updatarea Biosurilor AMI.

2-Metoda updateului de Bios la POST (imediat dupa pornirea calculatorului)
Aceasta metoda necesita o discheta goala (nu trebuie sa fie bootabila disketa)  in stare perfecta (fara baduri si/sau alte probleme logice) pe care se pune un fisier Bios luat de pe site-ul producatorului placii de baza. Imediat ce se termina POST-ul, pe ecran va aparea o combinatie de taste ce face update-ul de Bios. Programul de Flash-uire al placii de baza ce este inclus in chipul Bios de pe placa de baza, va citi fisierul cu updateul de Bios pus pe disketa din unitatea floppy si va face updateul de Bios.

Voi incerca sa dau un o lista de linkuri de unde se pot lua updateuri de Bios pentru placile de baza. In timp voi cauta sa maresc lista de linkuri. Ca regula generala empirica updateuri de Bios se gasesc pe site-ul producatorilor de placi de baza. O exceptie notabila ar fi placile de baza din sistemele brand name (mai ales la calculatoarele mai vechi) pentru care se pot gasi Biosuri pe site-ul producatorului brand si identificarea biosului potrivit se face dupa modelul calculatorului brand name.

Abit.

Asus.

DFI.

Epox.

Gigabyte.

MSI.

Multumesc pt completare hallelujah.
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

hallelujah

un lucru ar mai trebui adaugat ... pentru a reduce si mai mult posibilitatea unui BIOS distrus este recomandat folosirea unui UPS in timpul procesului de flash-uire
-= Wenn der Computer alles kann, dann kann er mich mal kreuzweise! =-

Rabbit

Şi metoda de update direct din Windows, cea mai comodă, mai normală şi, probabil, deja cea mai uzuală?

Bobses

Direct din Windows: folosirea utilitarului plăcii de bază, apoi restartul de rigoare... Mai e altă metodă?

bro

primul post, a lu Foxter: disketa bootabila. dar eu personal folosesc utilitar in windows. oricum ai da-o tot te risti. asa ca macar sa fie comod  :fum:
Toshiba Satellite A200-1S5: Intel Centrino C2D T5250 1.5GHz, 2GB Ram, 120GB HDD, ATI Mobility Radeon HD2600, Vista Premium

Bobses

Mă refeream la altă metodă pt. update-ul din Windows...

bro

nu, nu mai e alta metoda. decat variante la cea de windows. update clasic de pe hard, direct de pe net si din retea. doar ca e cam acelasi lucru si fiecare implica riscuri tot mai mari.

LE: uitasem, mai e o metoda. ultima. cu cititor/scriitor de cmos. metoda folosita de cele mai multe ori in cazul esecurilor de update clasic de bios. din pacate respectivele dispozitive nu prea sunt la indemana oricui. tocmai asta face updateul de bios o operatie riscanta.
Toshiba Satellite A200-1S5: Intel Centrino C2D T5250 1.5GHz, 2GB Ram, 120GB HDD, ATI Mobility Radeon HD2600, Vista Premium

Foxter

#7
Aici gasiti codurile de eroare audio (beep-uri) pentru diferite marci de Bios.

Cateva liste de coduri pentru producatorii de Bios mai cunoscuti:

Biosuri AMI.

Biosuri AWARD.

Biosuri PHOENIX.

Explicatia pentru mesajele vizuale de eroare ale Biosului Award se gasesc aici.
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

MLADEN

http://www.wimsbios.com/index.jsp

# BIOS IDs

    * Award BIOS IDs
    * AMI BIOS IDs

# BIOS upgrades
# BIOS Utilities

Foxter

True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.