Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 186
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 137
Total: 137

Manipularea si utilizarea calculatoarelor

Started by IceCub, 02 November 2006, 14:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

IceCub

Mare parte din problemele calculatoarelor sunt generate de manipularea sau utilizarea incorecta a acestora. Drept urmare, am sa incerc sa insir careva regului privitoare la acest subiect.

1. Transportul: nu este nici o surpriza pentru nimeni faptul ca, calculatoarele sunt fragile.
- ambalati calculatoarele / monitoarele / perifericele corespunzator - de preferat in cutiile lor originale (de multe ori veti avea probleme la garantie daca nu prezentati ambalajele originale). Daca ambalajul nu ofera protectie antisoc, macar le va feri de zgarieturi. Recomand atentie sporita celor care au de gand sa trimita calculatoare/componente printr-un curier rapid (acum 3 zile am primit un monitor LCD cu o gaura in ecran si sunt in litigiu cu carausul).
- feriti calculatoarele de socuri, in special HDD-urile.
- in cazul unitatii centrale, este recomandat sa demontati coolerul de pe procesor inaintea transportului (unele coolere au dimensiuni si greutati impresionante) sau cel putin sa transportati unitatea centrala in pozitie orizontala astfel incat coolerul sa nu atarne de placa de baza.
- daca ati transportat un calculator pe frig, dupa care l-ati adus in casa, lasati-l macar 1-2 ore sa ajunga la temperatura camerei inainte de a-l baga in priza. In caz contrar, riscati sa ramaneti fara el din cauza condensului.

2. Praful: cel mai mare dusman al componentelor. Unitatea centrala este un "aspirator" de praf - de vina este energia electrostatica si ventilatoarele din sistem.
- evitati pozitionarea unitatii centrale pe podea sau pe covor - acolo se strange tot praful din casa.
- faceti o curatenie a sistemului la fiecare 3-4 luni sau cel putin de 2 ori pe an. Curatenia ar trebui facuta cu un aspirator si o pensula.

3. Conectarea la reteaua de curent electric
- folositi prize cu impamantare mai ales daca aveti vre-un modem sau TV Tuner.
- evitati pe cat posibil sa alimentati calculatorul de la aceeasi priza cu frigiderul, masina de spalat sau alt aparat energofag.
- in momentul in care aveti de umblat in calculator, scoateti-l din priza si apasati de 2-3 ori butonul de pornire - pentru a decsarca condensatorii din sursa si de pe placa de baza.

4. Utilizare
- asezati cablurile din interiorul unitatii centrale astfel incat sa nu impiedice fluxul de aer din carcasa.
- daca aveti de gand sa folositi iesirea TV-Out a placii video, aveti grija sa deconectati in prealabil cablul de antena din televizor si eventual linia telefonica din modem - in caz contrar riscati sa ramaneti fara placa video si/sau televizor.
- aveti grija sa nu uitati vre-un surub prin unitatea centrala
- nu tineti boxele sau UPS-ul in apropierea monitoarelor CRT

Orice alte sfaturi sau sugestii sunt binevenite.

NightWish

As adauga ca este indicat sa NU fumati in camera cu PC-ul.In timp fumul se depune pe lentila unitatilor optice.Se ajunge pana la a nu mai citi nici un disc si va lasa impresia ca lentila e dusa (sau laser-ul mort) dar de fapt trebuie curatata...
-curatarea se face numai cu alcool izo-propilic si vata bumbac 100% (betisor de urechi)
-nu recomand CD-urile speciale de curatat sunt cam abrazive si scurteaza viata lentilei
XXX

viking

 :fum:
Nu cred ce spui despre fumat si lentila unitatii optice.  :unsure:
Ca orice produs electronic trebuie tinut departe de umezeala si praf. Fumul... Il putem considera praf? Nu iau in considerare cazul in care inviti 5 turci in vizita si trageti toti din narghilea. :)

Ca sa fiu on-topic: cind umblati in calculator prindeti in suruburi tot ce trebuie prins in suruburi: placa de baza, ventilatoarele, placile de extensie (placa video, placa de sunet etc), sursa. Semnat: Stan Patitul - o placa de baza arsa din cauza unei placi de retea neprinse cu surub + o placa video arsa din cauza ca nu a fost prinsa in surub si a ajuns intr-o pozitie... Jumatate era in slot, jumatate "plutea". Cablurile trebuie sa fie cit mai ascunse: cit mai greu de ajuns la ele fara sa vrem si cit mai usor de umblat la ele atunci cind stim ce dorim sa facem. E o turma intreaga de cabluri... Sint curios cind o sa se mai reduca numarul lor... De exemplu eu tot in cabluri am incredere atunci cind e vorba de transferat date.  Am indoieli in privinta reducerii numarului de cabluri de pe linga calculator.
In Romania UPS-ul e un lux necesar. Ieftin, slabut, dar sa fie ceva intre reteaua de curent electric si sursa calculatorului.

akenathon

Quote from: IceCub on 02 November 2006, 14:00...
- evitati pozitionarea unitatii centrale pe podea sau pe covor - acolo se strange tot praful din casa.
...
categoric, trebuie sa-i schimb locul...  :slap:

hallelujah

alte reguli de utilizare ale PC-ului:

- in apropierea PC-ului nu se mananca si nu se bea (veti vedea de ce daca nu respectati asta ;) )
- animalele de casa nu au ce cauta in apropierea pc-ului (ventilator infundat cu peri/pene, cabluri rontaite, etc)
-= Wenn der Computer alles kann, dann kann er mich mal kreuzweise! =-

comRace

Quote from: hallelujah on 05 November 2006, 13:51

- in apropierea PC-ului nu se mananca si nu se bea (veti vedea de ce daca nu respectati asta ;) )


ooo da...asta este marea mea problema...tastatura fiind victima multor sucuri varsate/firimituri samd  ;;) am schimbat vreo 4 tastaturi numai anul acesta din aceasta cauza  :D
The Brain: Pinky, are you pondering what I'm pondering?
Pinky: I think so Brain, but if you replace the P with an O, my name would be Oinky, wouldn't it?

tcalexander

Hmm... eu pap zilnic la PC, şi n-am constatat probleme cu tastatura din cauza asta. Ce am observat în schimb e că stropesc monitorul cu diverse. :(
Would you like to ride on your own ass?

bonzo_catalin

Quote from: tcalexander on 05 November 2006, 19:25
Hmm... eu pap zilnic la PC, şi n-am constatat probleme cu tastatura din cauza asta. Ce am observat în schimb e că stropesc monitorul cu diverse. :(

Dar ce tot bei , man !?  :unsure:

tcalexander

Nu stropesc atunci când beau, ci când halesc. Cel mai enervant e uleiul de la ochiuri de exemplu, că se întinde.
Would you like to ride on your own ass?

viking

[Off topic]
Sa vad eu acum cine te mai invita la masa  ;;) Maninci ca un lup hamesit care tocmai a prins un iedut... Si noi care ne facuseram falsa idee ca bei ca o fintina arteziana... :drink:
[/Off topic]

~Empathy~

Eu totdeauna mananc la PC, tastatura e din 1993, mouseul din 2000. Monitorul LCD e plin de jeg si totusi nu am probleme.
We dance, and the music dies...

akenathon

Quote from: hallelujah on 05 November 2006, 13:51
alte reguli de utilizare ale PC-ului:

- in apropierea PC-ului nu se mananca si nu se bea (veti vedea de ce daca nu respectati asta ;) )
- animalele de casa nu au ce cauta in apropierea pc-ului (ventilator infundat cu peri/pene, cabluri rontaite, etc)
daaa, siiigur! maine - poimanine o sa-mi spuneti ca nu e voie nici sa fac sex langa pc...  :fk:

tcalexander

Would you like to ride on your own ass?

Rezul

1. nu mai dati picioare la unitate si pumni in monitor de fiecare data cand se blocheaza sau mai rau, de fiecare data cand pierdeti ceva la vre-un joc...
2. cand umblati cu memoriie dar nu numai (orice cu circuite minuscule) sa aveti grija cand o tineti in mana sa nu o atingeti de un potetial 0 (adica de un calorifer de exemplu) caci de obieci corpul uman nu are potential 0 (adica suntem purtatori de sarici electrice uneori la potentiale uimitoare)
o mica descarcare obisnuita (cum multora li se intampla cand deschid usi de magazine sau ating un calorifer etc.) simtita ca un mic soc, este fatala pt. un circuit minuscul cum sunt pinii de la memorii spre exemplu.

viking

Hei, nu pinii de la memorie se defecteaza datorita socurilor cauzate de descarcarea energiei electrostatice :) Memoria in sine. Sau procesorul. Sau...

LNT

De accea este indicat sa te descarci de o eventuala incarcare electrostatica inainte sa umbli cu astfel de circuite sensibile.  ;)
These are the days of our lives.

Chipicao

Care sunt metodele prin care poţi să te descarci de energia electrostatică?
μή μου τούς κύκλους τάραττε

IceCub

Pui mana pe calorifer - pe o portiune neizolata cu vopsea sau altele.
Eu mai puneam mana si pe impamantarea de la priza, totusi nu recomand acest lucru.

LNT

Atingi o suprafata metalica neizolata. Si impamantarea de la priza e buna...insa uneori e posibil sa te "scuture" putin  ;;)
These are the days of our lives.

MLADEN

Problema cu împământarea îi că multe prize nu o au.

LNT

Cand stateam la bloc atingeam surubul din capul busonului de la robinetul caloriferului (calorifere vechi pe centrala de cartier) fiindca la priza nu aveam impamantare.
These are the days of our lives.