Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 340
  • Online ever: 340
  • (Today at 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 167
Total: 167

formatarea bateriilor la telefoane mobile...mit urban sau realitate?

Started by kquizak, 19 February 2007, 20:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kquizak

eu sunt Toma necredinciosu' si zic ca tinutul la incarcat 3x12h sau mai stiu eu ce variante e un mit urban ce se datoreaza vechilor bateri NI-MH.
Eu zic asa: nu o fi un mare secret tehnic 'formatarea' asta de nu stiu producatorii de ea! daca ar fi ceva in legatura cu asta,eu zic ca s-ar pomeni ceva prin manual(ceva, o propozitie de genul:'inainte de prima utilizare lasati telefonul la incarcat x h'),dar ei nu zic nimic in legatura cu asta...de ce?
ps: am avut un SE k500i si nu l-am formatat si pentru asta ma tinea bateria la fel ca al unui coleg de munca...
network-tools.ath.cx ---nmap yourself

Chipicao

Ai perfectă dreptate! Problema e că mulţi vânzători încă se consideră mai deştepţi decât producătorii şi recomandă "formatarea" acumulatorilor.

Apoi, nici nu mai e posibilă "formatarea". Poţi ţine acumulatorul la încărcat şi 40 de ore. În momentul în care s-a încărcat complet, se opreşte automat încărcarea.
μή μου τούς κύκλους τάραττε

adilehanceanu

The soul of computer technology

Chipicao

μή μου τούς κύκλους τάραττε

LNT

Mit urban e si neformatarea acumulatorilor, pana la proba contrarie.  :gigea:

La nokia3410, in manualul livrat cu telefonul, spune urmatoarele:
"Retineti ca un acumulator nou atinge performanta maxima doar dupa doua-trei cicluri complete de incarcare-descarcare!".
"Nu lasati acumulatorul mai mult de o saptamana la incarcat, deoarece supraincarcarea ii poate scurta durata de viata".

La nokia1101: "Do not leave the battery connected to a charger. Overcharging may shorten its lifetime."

La Z110 (Zapp) nu spune nimic despre incarcarea acumulatorului, banuiesc ca are protectie la supraincarcare avand in vedere ca se alimenteaza si de pe cablul de date si bateria se incarca atunci cand acesta e conectat.
Eu il tin fara baterie just in case.  :unsure:

Deci inainte sa urmati sfatul vanzatorului cititi manualul de instructiuni. :sal:
These are the days of our lives.

cRacanel

La bateriile Li-Ion sau Li-Polymer nu mai e nevoie de formatare. La celelalte, da. Mit Busted

LNT

These are the days of our lives.

Chipicao

lapcat, pai e o (mare) diferenţă între "doua-trei cicluri complete de incarcare-descarcare" (deci încărcare normală, 2-3 ore) şi aşa-zisa "formatare" care presupune două-trei cicluri de încărcare de câte 12 ore...
Ce zici?! :P

Vrei mai multe dovezi? Poftim.
QuoteEfectul de memorie semnifica schimbarea parametrilor celulei la parametrii ultimului ciclu, din punct de vedere al capacitatii. Acest efect se traduce printr-o reducere temporara a capacitatii celulei atunci cand celula este incarcata fara a fi fost descarcata complet in prealabil. Cauza consta in fenomenele chimice care duc la acumularea de hidroid de cadmiu pe anod, facandu-l inert chimic.
Remediul in cazul in care are loc acest fenomen este de a trece celula in doua sau trei cicluri de incarcare/descarcare completa la curent mare. "Formatarea" are insa drept consecinte o reducere a duratei de exploatare a celulei.
Atenţie, mai sus e vorba de acumulatorii de tip NiCd!
Pentru NiMH:
QuoteReferitor la efectul de memorie prezentat mai inainte, desi se crede ca celulele NiMH nu il dezvolta, el a fost observat in practica. Remediul este de a efectua o descarcare completa (pana la 0,84V) la aproximativ 30 de cicluri normale.

QuoteBateriile pe baza de Li sunt "curate", nu genereaza emisii de gaze si nici nu necesita formatare inaintea utilizarii. De asemeni nu dezvolta fenomenul de memorie. Prima incarcare este identica cu cea de a, sa zicem, o suta. Indicatiile referitoare la incarcarea de minim 12 ore la prima utilizare nu au nici un sens decat acela de a crea o umbrela de mister in jurul adevaratelor informatii.
μή μου τούς κύκλους τάραττε

adilehanceanu

QuoteYour phone is powered by a rechargeable battery. A new battery must be charged for at least 4 hours before being used for the first time. It reaches its optimum capacity after a few cycles of use.
Asta zice manualul Sagem-ului meu, cu acumulator Li-Ion; în condiţii normale se încarcă într-o oră, de la 0 la maxim.
The soul of computer technology

cRacanel


SoNic

Formatarea acumulatorilor de telefon este o dovada ca miturile, in special cele neadevarate au o viata extrem de lunga.
In TOATE manualele telefoanelor mobile no o sa gasiti o singura referinta cu privire la FORMATARE. Cu toate astea, termenul revine si este aruncat de noobi ca o "dovada" a familiaritatii lor tehnice cu telefoanele mobile.
In realitate, tot ce cer producatorii este O INCARCARE initiala si atat.
Acumulatorii cu NiCd au efect de memorie, dar nu o sa mai gasiti acest tip de accu in nici un telefon mobil sau laptop recent. Si nici de vanzare probabil.
Accu cu NiMH nu au efect de memorie dovedit sigur, mai mult este o chestie dependenta de calitatea manufacturarii accu. Ca o masura de precautie se poate incerca descarcarea CONTROLATA a acestora odata la 30 de cicluri incomplete. Controlata implica OPRIREA descarcarii la atingerea unei anumite tensiuni, nu pana la zero, care poate duce la distrugerea acestuia.
Accu cu Li-Polimer nu mai au efect de memorie - conform cu cele declarate de PRODUCATORII de accu, nu de producatorii de telefoane mobile sau vanzatorii cu 10 clase. Deci in afara de incarcarea initiala, orice stil de folosire este permis.
Cu privire la ce zice Nokia cu lasatul telefonului la incarcat permanent... eu nu stiu un Nokia care sa NU opreasca incarcarea la atingerea nivelului maxim de tensiune. Fapt confirmat si de afisajul telefonului... Nu incarcatorul face managementul bateriei ci telefonul in sine are un chip de incarcare dedicat.
Unsigned integer

ozzy

Orice Li-Ion sau Li-pol nu necesita formatare. Scurt, nu?

Asta era la cei cu Ni (Ni-Mh, sau cu cadmiu, antichitati)

Orice om care stie mobile iti zice ca formatarea e o prostie depasita de cand s-a trecut la LI ..
Tristetea mea aude nenascutii caini pe nenascutii oameni cum ii latra. Nichita Stanescu