Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 100
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 133
Total: 133

LCD la 100Hz

Started by SoNic, 08 November 2006, 01:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SoNic

Un interesant articol despre monitoarele LCD - axat pe noul monitor de 100Hz de la Samsung.
Interesante sunt consideratiile cu privire la afterglow si ghosting. Uimitorare este analiza unor monitoare "capabile" de 75Hz care in realitate afiseaza 4 imagini din 5 pt a realiza aceasta.
http://www.behardware.com/articles/641-1/1rst-lcd-at-100-hz-the-end-of-afterglow.html
Unsigned integer

Chipicao

Parcă frecvenţa nu era aşa importantă la LCD (spunea cineva că peste 30Hz e destul). Cum stă treaba de fapt?
μή μου τούς κύκλους τάραττε

CQ

Pentru ochi. Dar pentru a afişa mai multe cadre pe secundă...
www.CO2-SOLiD.ro - Comunitatea competiţiilor de overclocking din România.

Ajutaţi-l să trăiască: http://www.pentrusorin.ro/

Chipicao

...inima cere. :D Am înţeles. Testele arată destul de clar diferenţa, dar pentru ochiul uman e chiar aşa de mare? E posibil ca pentru unele persoane să conteze, iar pentru altele nu?
μή μου τούς κύκλους τάραττε

Rezul

pai conteaza. de la 30hz la 60hz este dulba viteza de refresh, iar daca rulezi un joc/film care poate schimba cadre la o viteza mare (si o placa video corespunzatoare) se vede diferenta. la crt ai flikerul care peste 65-70hz nu-l mai sesizezi intr-un mod evident dar, dupa ce stai ore intregi pe unu cu 100hz si apoi te bagi la unu de 60hz, pur si simplu nu poti sa te uiti la el... (ochii iti sunt jenati evident - chiar daca imaginea nu se observa in vre-un fel modificata)
la lcd, de la 60 la 100hz nu cred ca mai distinge ochiul uman, dar aici depinde cum spuneam mai ales de ce faci pe el si de ochiul fiecaruia... e o chestie subiectiva.

Chipicao

De la 60 (sau 50 cum e în test) la 100 mă refeream. Deci şi aici e ceva subiectiv, ca la sistemele audio.  ;)
μή μου τούς κύκλους τάραττε

IceCub

Refresh-ul la monitoarele LCD stiu ca nu mai e la fel de important la la CRT-uri, adica LCD-ul nu mai face acel "flicker" de 60 de ori pe secunda (pentru 60Hz). Refresh-ul in acest caz se refera la frecventa de actualizare a stralucirii fiecarui pixel. Practic lumina din backgroung ramane constanta.

Problema din poza de mai jos stiam ca este cauzata de timpul mare de raspuns. Acum vad ca si refreshul joaca un rol important.


SoNic

Din testele alea se vede clar diferenta la imaginile in miscare. Daca se afiseaza imagini statice, evident ca refreshul nu are importanta, dar cine afiseaza imagini statice pe LCD in afara de aplicatiile office?
Unsigned integer

Chipicao

Da, dar testele (imaginile de test) sunt făcute cu aparate speciale. Eu mă întreb dacă ochiul uman, sau mai bine zis, creierul percepe diferenţa. Şi dacă da, e ceva subiectiv? Văd toţi diferenţa, sau numai cei "înzestraţi"?
E vorba totuşi de 100 de imagini pe secundă versus 50-60 imagini!
μή μου τούς κύκλους τάραττε

peizan

Tocmai ca in cazul LCD-urilor nu mai e vorba de asta. Doar la CRT-uri frecventa monitorului se traduce prin "FPS".

YESMAN

Păi hotărâţi-vă  că nu mai înţeleg nimic. Eu ştiam că la refresh-ul la crt se referă la cadre/sec, chestie care nu se mai aplică la fel la lcd-uri.
Intel Q9300, GA-EP45-DS3,4 GB RAM,NVIDIA 9600 GT,HDD Seagate 500GB, DVD-RW LG, TV Tunner Leadtek DV2000.

Chipicao

Quote from: http://www.behardware.com/articles/641-1/1rst-lcd-at-100-hz-the-end-of-afterglow.htmlPartially unveiled at CeBIT 2006, 100 Hz technology is coming for LCDs. The idea is that monitors will no longer display 50 or 60 images per second but 100.
Eu ce să-nţeleg? Plus că CQ zice la fel. :)
μή μου τούς κύκλους τάραττε

IceCub

Quote from: IceCub on 08 November 2006, 14:43Refresh-ul la monitoarele LCD stiu ca nu mai e la fel de important la la CRT-uri, adica LCD-ul nu mai face acel "flicker" de 60 de ori pe secunda (pentru 60Hz). Refresh-ul in acest caz se refera la frecventa de actualizare a stralucirii fiecarui pixel. Practic lumina din backgroung ramane constanta.

Pai eu inteleg ca la un refresh de 100Hz, electronica de calculator actualizeaza informatia pentru fiecare pixel (pozitia cristalelor) de 100 ori/secunda.  :unsure:

In cazul CRT-urilor, practic monitorul (imaginea de pe monitor) se stingea si se aprindea de 60 ori pe secunda in cazul unui refresh de 60Hz - de exemplu - si tocmai acest lucru dauna ochiului.

La LCD-uri, nu se mai pune problema stingerii si aprinderii monitorului pentru ca lampa din background ramane aprinsa continuu => nu mai exista nici un flikar al monitorului => nu are nici un efect asupra ochiului. Aici refreshul inseamna de cate ori este actualizata pozitia cristalelor din display pentru a regla culoarea/cantitatea de lumina.

CQ

Adică se vede performanţa crescută (cadre extra), dar nu mai are legătură cu oboseala cauzată ochiului.
www.CO2-SOLiD.ro - Comunitatea competiţiilor de overclocking din România.

Ajutaţi-l să trăiască: http://www.pentrusorin.ro/

SoNic

Pentru cei ce nu vor sau nu pot citi articolul ala...
Imaginea unui LCD este formata tot prin baleaj - de sus jos si de la stanga la dreapta. Daca ai un obiect in miscare rapida, acesta va fi afisat "ciudat" tocmai datorita modului de formare a imaginii. Intre 2 cadre consecutive, CRT-ul are timp sa se "stinga" - ochiul nu vede acel interval de blanking dar ajuta la "curatarea" imaginii. De pe ecran si de pe retina. La LCD, imaginea sta "aprinsa" chiar si DUPA ce ar fi trebuit sa fie stinsa - practic la un moment dat exista pe ecran 2 imagini ale aceluias obiect, decalate datorita miscarii. Cea veche nu a apucat sa se stinga dar cea noua s-a format deja. Cum intre pozitiile succesive ale obiectului nu exista pauza de intuneric ca la CRT, ochil va fi si mai deranjat. Efectul este numit "afterglow" sau "ghosting". La monitoarele LCD se pot observa uneori 3 sau chiar 5 imagini "trailing" pe cea originala. Nu si la CRT datorita stingerii ultrarapide.
O analogie: CRT arata imagini ca si cand ar fi capturate cu camera foto la timp 1/1000s, monitoarele LCD ca la 1/60s.
Unsigned integer

viking

Ochii mei nu sint mai "deranjati" in fata unui lcd decit in fata unui crt. Pune-mi un crt in fata si in jumatate de ora mi-am distrus ziua. Pe lcd lucrez cite 10-12 ore pe zi fara probleme prea mari...
Din cite stiam imaginea pe un lcd este intii creeata in interiorul lcd-ului, urmind a fi schimbate in noua imagine numai zonele ce se modifica. Deci nu are loc o stingere completa a monitorului, are loc o redesenare a zonei in schimbare. De 60 ori pe secunda (daca imaginea se schimba de 60 de ori pe secunda sau mai mult), iar acum, mai nou, de 100 de ori pe secunda. Astept sa vad care vor fi efectele acelui "ecran negru" intermediar...

SoNic

Nu este vorba de "deranjare" a ochiului ci de deformare a imaginilor in miscare. Pentru afisarea desktop-ului, LCD este foarte bun. LA fel este si o pagina de revista :)
Cat despre stingerea completa pentru o scurta durata (cum este la CRT la cursa inversa pe verticala, oricum nesesizabila direct), este exact unul din lucrurile ce zice in articol ca lipseste la LCD.
Unsigned integer