SayIT
Hardware => Optimizare şi Overclocking => Topic started by: Chipicao on 23 January 2007, 19:51
În primul rând ce înseamnă?
Cum influenţează overclocking-ul?
Spre exemplu, cu cât se pretează mai bine la OC o placă de bază cu 12-phase power faţă de una cu 8-phase power (făcând excepţie de chipset)?
Concret: Gigabyte GA-965P-DQ6 (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2422&ProductName=GA-965P-DQ6) vs. Asus P5N32-E SLI (http://www.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=11&l3=397&model=1459&modelmenu=1) :fum:
Am mai aflat că e vorba despre "processor voltage regulator"...
Curentul furnizat procesorului este de vreo 25A IIRC. Un singur circuit convertor nu face faţă mult timp la chinul la care e supus pentru a obţine aşa ceva şi ar trebui să fie supradimensionat oricum, ca să nu mai vorbim de problemele care apar când ai trasee învecinate în PCB parcurse de curenţi cu valori mari. Soluţia - curentul nu este furnizat de un singur convertor, ci de un numar X de convertoare, defazate între ele cu 2*pi/X (2*pi e un ciclu complet) pentru uniformizarea outputului. Astfel se reduc stresul MOSFET-ilor şi dimensiunile circuitelor în general. Cu cât sunt mai multe "faze" cu atât outputul este mai uniform, graficul lui mai "neted". Evident, cu cât variaţiile de curent/tensiune furnizate CPU-ului sunt mai mici, cu atât va fi mai stabil sistemul. Care e limita practică la care se simte asta, nu ştiu. Teoretic aia 12-phase ar trebui să fie mai bună. Practic... ştii cum e la O/C, fiecare exemplar are damblaua lui.
PS: explicaţia e dată din amintiri(eu şi fizica nu ne-am mai conversat de mult), sper să fie corectă cât de cât şi inteligibilă, dacă cineva râde de moare citind asta, să dea cu corectura.