Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 320
  • Online ever: 320
  • (Today at 19:51)
Users Online
Users: 0
Guests: 263
Total: 263

Recuperare date de pe o matrice RAID 0

Started by IceCub, 15 May 2007, 10:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

IceCub

Salutare tuturor.
Am facut ieri seara o prostie mai mare decat mine - am pierdut toate datele de pe matricea RAID 0 si am nevoie de ajutorul vostru pentru a le recupera.

In detaliu, lucrurile stau cam asa: 2 buc x HDD Seagate 80GB SATA intr-o matrice RAID 0, cu strip size de 128KB legate la un controller Sil3112a integrat pe vechea placa de baza - totul a functionat minunat.

Ieri am facut un upgrade la sistem si am incercat sa portez matricea RAID pe noua placa de baza Gigabyte GA-965P-DS3 (care bineinteles are un alt controller RAID). Astfel am pus HDD-urile in aceeasi ordine si am recreat matricea cu acelasi strip size pe noua placa de baza si am incercat sa bootez de pe ea. Din nefericire sistemul nu a bootat de pe matricea refacuta. Am luat un CD cu Windows XP si am pornit procesul de instalare in ideea de a vedea daca imi recunoaste partitiile, cand... stupoare... :"Unpartitioned space 159GB".  :unsure:
Am oprit repede sistemul, am intins vechiul calculator pe jos, am legat HDD-urile la loc pe vechea placa de baza si am incercat sa sa vad daca a supravietiut matricea. Din pacate am avut acelasi rezultat: "Unpartitioned space 159GB". Am incercat sa mai recreez matricea pe vechea placa de baza, cu acelasi strip size dar fara succes.

Am vre-o sansa sa recuperez datele de pe acel RAID 0? Pe matricea refacuta nu am facut nici o operatie de partitionare, etc. Am lasat HDD-urile din matrice asa cum erau si am dat fuga la magazin sa cumpar un alt HDD.
Sugestii? Idei pentru abordarea problemei?  :sal:
Multumesc anticipat.

SoNic

#1
"Recreearea" matricei duce la distrugerea datelor originale. Este echivalanta cu fdisk-ul (cu stergerea partitiilor si creearea altora noi, goale) pentru un HDD single. Din pacate nu stiu sa existe o solutie ieftina si sigura la problema ta - am patit-o si eu acum vreo 4 ani de zile.
Incerca http://www.recoveryourdata.com/raid-data-recovery.html - este shareware, poate te lasa sa faci macar o operatie inainte de a plati 475$ licenta. Sau il gasesti mai "ieftin" pe altundeva...

Prostia mare este ca ai incercat de 2 ori sa recreezi matricea - a doua oara in PC-ul vechi. Este ca si cand i-ai dat fdisk cu stergerea partitiilor de 2 ori, pe 2 PC-uri.

In prezent eu NU mai folosesc matrici RAID proprietare ci numai "Dynamic Disc" din Windows setat ca RAID 0 - am mutat de nenumarate ori cele 2 HDD dintr-un PC in altul si matricea RAID facuta  cu Dynamic Disc a ramas intacta. Singra deficienta este ca nu este bootabila, de aceea am un alt HDD numai pt SO/boot. RAID-urile alea de pe moBo sunt oricum software, ca si metoda Dynamic Disc.
Unsigned integer

IceCub

#2
Am recuperat ieri seara fisierele cele mai importante, iar in acest moment calculatorul lucreaza pentru recuperarea restului datelor. Am refacut matricea RAID cu aceleasi setari si am folosit Stellar Phoenix FAT & NTFS pentru recuperarea datelor. Problema este ca dureaza extrem de mult. A recuperat ~60 GB in 14 ore!!!

Nu am stiut ca BIOS-ul controllerului RAID se apuca sa-mi "masluiasca" partitiile.  :(
Multumesc pentru sfaturi.

SoNic

Mai bine incet decat deloc... insa acuma stii ceva in plus :)
Unsigned integer

laf

IceCub pt threadul in cauza, zi cum ai procedat pt recuperare ? pe ce calc s-a efectuat recuperarea? programul acela e full ?
Sonic, de ce folosesti dynamic disk si ai renuntat la Raid 0 ?

IceCub, acum mai folosesti Raid 0 ? esti multumit de el ? cu ce hdd faci asta?
Cea mai scumpa si rara resursa pentru om este timpul, paradoxal acesta este infinit!

IceCub

Quote from: laf on 02 July 2007, 20:56
IceCub pt threadul in cauza, zi cum ai procedat pt recuperare ? pe ce calc s-a efectuat recuperarea? programul acela e full ?
Sonic, de ce folosesti dynamic disk si ai renuntat la Raid 0 ?

IceCub, acum mai folosesti Raid 0 ? esti multumit de el ? cu ce hdd faci asta?

Pentru recuperarea datelor am folosit acelasi sistem. Am instalat SO-ul pe un alt HDD, am refacut matricea RAID cu setarile initiale (respectand ordinea HDD-urilor si strip size), iar pentru recuperare am folosit Stellar Phoenix FAT & NTFS in versiune... torrent.

Folosesc si acum RAID 0 cu aceleasi HDD-uri Seagete 80GB SATA, dar pe un alt sistem (am facut upgrade intre timp). Am mai cumparat un HDD insa pe care tin datele importante iar pe matricea RAID este instalat SO-ul + alte prostii (date dupa care nu o sa-mi para rau).

SoNic

#6
Quote from: laf on 02 July 2007, 20:56
IceCub pt threadul in cauza, zi cum ai procedat pt recuperare ? pe ce calc s-a efectuat recuperarea? programul acela e full ?
Sonic, de ce folosesti dynamic disk si ai renuntat la Raid 0 ?
Dynamic Disc permite realizarea de RAID cu ajutorul controlorului normal de pe placa de baza (software). Are dezavantajul fata de un RAID dedicat ca nu este bootabil - am un HDD bootabil de 15krpm si 36GB pentru SO.
Avantajul major este ca este independent de platforma/placa de baza sau controlor raid. Am pus discurile alea pe 3 placi de baza si 2 SO (WinXP si Vista) si au fost recunoscute automat si fara probleme. Permite modurile 0, 1, 5, JOBD... Nu este nevoie ca HDD sa fie egale, diferenta de spatiu ramane disponibil (la RAID pe MoBo se pierde). Se poate face RAID peste orice controlor - SATA si PATA combinate chiar.
Am patit-o si eu ca si IceCub - mi-a explodat northbridgeul pe o placa cu RAID incorporat si cand am mutat HDD-urile pe noua placa de baza am pierdut datele. Nu erau chiar importante ca aveam back-up-uri si nu am incercat sa le recuperez insistent.
Performanta este analoaga, in ambele cazuri este vorba de RAID software facut cu ajutorul procesorului sistemului. La un sistem modern, ocuparea CPU este extrem de mica - la al meu C2D este sub 2% (nemasurabil cu HDDTach).
Am vaut si RAID cu procesor dedicat pe placa de RAID (Intel i960) si memorie cache dedicata (16MB upgradabil la 128MB). Performantele nu difereau, asa ca am vandut-o ca era destul de scumpa. Pe banii aia mi-a luat placa PCI Apdatec SCSI U160 si un HDD Seagate de 15k RPM U320 (la mana a doua evident).
Unsigned integer

Tracid

SoNic, pe placa cu i960 la ce viteze iti lucra RAID-ul? Am si eu o placa dintr-un Dell PowerEdge, tot cu i960 pt. RAID + LSI 79xx (cred) pt. modul non-raid cu cache de 32 MB, dar niciodata nu a mers mai repede in RAID 0 de 30-35 MB/S cu doua HDD-uri Fujitsu U160 de 18 GB 10K rpm. Cablul era cu terminator activ, am incercat si cu termination pe HDD dar asta a fost maximul. Nu HDD-urile erau de vina, nici cu Quantum un a mers mai repede, asa ca de vreo 2 ani sta intr-o cutie... Acum am RAID 0 pe ICH8R si merge OK (117-130 MB/S iar cu buffer write-cache 308-325 MB/S) 

SoNic

RAID-ul meu era varianta pe IDE ATA100. Nu se ducea prea sus in viteza, cam 55-60MB/s cu 2 HDD de 7200rpm.
Acum am trecut la 15krpm pt SO si am scapat de griji :)
Unsigned integer

laf

     Momentan posed 2* Wd 160Gb  JS. Cand le-am achizitionat m-am aflat in culmea bucuriei, pt ca mi s-au parut cea mai buna alegere ca pret performant pt un RAID 0. Ulterior dupa ce a trebuit sa modific cd de XP pt a integra driverele de RAID, dupa ce am vazut ca Windows 2003 server nu vrea sa se instaleze nicicum pe acest RAID, iar performantele real life ( nu cele de benchmark ) nu ma dau pe spate, ma gandesc sa imi cumpar un Western Digital 74GB, 10000rpm.
  As renunta la peste 200gb pt o viteza mai mare. Acum cateva nelamuriri:

1. Acest Western Digital 74GB, 10000rpm este vazut de S.O. ca un simplu sata2 drive ? sau trebuie sa vin si la asta cu drivere speciale ? Drivere in contextul in care il pun pe un mb Intel 945G, nu pe un mb cu Socket A.

2. La mb meu la Ide configuration pot alege dintre Raid ce am acum, Ide sau AHCI... daca o sa imi cumpar Western Digital 74GB, 10000rpm recomandati sa folosesc, practic nu mi-e clar unde se incadreaza AHCI intre cele RAID si Ide, acestea 2 fiindu-mi clare.

3. Aveti idee cum as putea convinge Windows 03 Server sa se instaleze pe Raid actual ?
    Ce am facut eu:  dupa ce am vazut ca nu vrea asa, l am instalat separat pe alt hdd, setand la IDE Config in Bios: Ide Mode, si a mers. Ulterior am setat iarasi RAID, cel de-al treilea hdd( pe care 03 Server) mi-l vede in Bios, dar cand dau sa bootez dupa el, imi da restart la calc...deci nici macar dupa ce l-am instalat tot nu vrea sa mearga

 
Cea mai scumpa si rara resursa pentru om este timpul, paradoxal acesta este infinit!

adilehanceanu

AHCI înseamnă că foloseşte toate facilităţile SATA2 (NCQ, TCQ şi ce o mai ştie hard-u'); în mod IDE, teoretic ar trebui ca sistemul de operare să-l vadă ca pe un hard ATA standard şi să nu ai nevoie de dischetă la instalare.
The soul of computer technology

Tracid

Eu zic ca nu are rost sa bagi atatia bani intr-un HDD (ma refer la Raptor), oricum vremea lui a trecut. Eu am avut acelasi dilema cand am "migrat" de la SCSI-RAID U160, si mi-am luat 2 HDD-uri WD800JB si sunt super multumit. Problema cu driverele e eterna "prostie" a Microsoftului de la NT4 incoace- nu ai alta optiune decat sa ti le instalezi de pe discheta cu F6 in text-mode, sau incearca sa le integrezi cu nLite (e un pic de lucru, dar in cateva minute ai facut si nu mai ai probleme, doar sa fi atent, sa le integrezi ca si "text-mode drivers"). Exact acelasi lucru trebuie sa faci si cu W2k3 (win 2003) si o sa mearga struna. Chestii de genul "instalez in mod IDE si dupa aceea schimb din BIOS in RAID sau AHCI" sa nu mai faci, pt. e un lucru normal sa nu-ti mearga. Din moment ce s-a incarcat driverul IDE, dar SO nu gaseste HDD IDE doar ceva necunoscut (RAID/AHCI) pt. care nu are driver,deci nu poate sa incarce sistemul. Uite si un mic ghid:
1. Downloadeaza cele mai noi driverele pt. RAID de pe site-ul oficial al producatorului placii de baza. Le gasesti in sectiunea SATA/RAID Driver Diskette (F6)      sau ceva asemenator, dar neaparat sa fie cele pt. Text-mode (F6)
2. Downloadeaza nLite de pe www.nliteos.com, daca nu ai .NET Framework 2 (necesar pt. nLite) tot pe sit la ei gasesti runtime-ul necesar
3. Instaleaza nLite + nlruntimes
4. Extrage driverele downloadate in foldere separate ca sa eviti suprascrierea fisierelor txtsetup.oem de exemplu
5.Copiaza kitul SO de pe CD intr-un folder pe HDD, si urmeaza pasii de la nLite
6.Nu uita sa bifezi integrate drivers, iar cand ajungi la sectiunea respectiva, daca te intreaba cum sa integreze in mod pnp sau text alege text. Fii atent, de obicei sunt prezente si driverele x86-64, nu le selecta!! Si urmeaza pasii mai departe
7. dupa ce ai ajuns la finish poti testa CD-ul, sa vezi daca win-ul iti vede RAID-ul
Aici ai niste screenshoturi cu vitezele RAID 0 la 2 HDD WD800JD (2*80 GB) Raptorul e mult mai jos la viteza, doar la timp de acces e mai tare. In plus la RAID poti seta stripe-ul in functie de necesitatile tale (lucru cu fisiere mici si multe sau cu fisiere mari)

SoNic

Buffered read este egal fix cu zero in comportarea reala a unui HDD - se testeaza doar interfata si se citeste doar din cache-ul HDD-ului.
Linear read da bine la RAID, partea nasoala este la citirea "pe sarite" :)

Pentru placile cu SATA Intel, CD-ul cu WinXP-SP2 stie automat de recunosaterea lor, avand integrate driverele in SP2 (cam la fel cum multe drivere SCSI Adaptec sunt integrate in WinXP). Vista stie si de mai multe drivere SATA.
Unsigned integer

~Empathy~

RAID-ul ala software gasit pe multe placi de baza este o mare porcarie. Daca vreti RAID, aveti 2 solutii:

  • Hardware
  • Software

Hardware e cel mai bun si cel mai elegant, dar e si cel mai scump -- aveti nevoie de un controller dedicat, controllerele hardware sunt destul de scumpe.

Software cel mai simplu se face din linux, BSD, astea. Se poate face si in windows via Dynamic Disk (cu ceva limitari).

Recomandarea mea este sa nu mai folositi porcaria aia de RAID software de pe placa de baza. Daca va intrebati daca nu cumva aveti hardware RAID pe placa de baza va intrebati degeaba. Doar placile pe la +450EUR in sus au asa ceva. Daca are nevoie de drivere, e software.
We dance, and the music dies...

laf

bine bine, cu Raid sa zicem ca-s lamurit...still eu intreb daca un hdd la 10k ar duce lucrurile la o nota mai buna...
Cea mai scumpa si rara resursa pentru om este timpul, paradoxal acesta este infinit!

~Empathy~

De ce nu 15k? Nu e cu mult mai scump.

Timpul de acces e (mult) mai important ca throughputul la aplicatii casnice.
We dance, and the music dies...

SoNic

Eu am avut HDD cu 10k rpm si se misca vizibil mai bine decat unul de 7200rpm. DAR al meu era un SCSI pe o placa Adaptec, deci nu pot garanta ca un SATA se va comporta la fel de bine.
Unsigned integer