Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 170
  • Online ever: 233
  • (26 June 2007, 07:28)
Users Online
Users: 0
Guests: 270
Total: 270

Generalitati despre retelistica

Started by Foxter, 17 December 2006, 16:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Foxter

Voi incerca sa precizez niste explicatii cat mai simple legate de acest subiect, explicatii ce nu sunt la rang de definitii. Linkurile dau detalii mai amanuntite.

Despre adresa IP: Grup de 4 patru numere separate de cate un punct ce reprezinta identificarea logica a unui calculator intr-o retea.
Link

Despre tracert, ping,  si TTL:
Link

Placa de retea (Network Interface Card):
Are rol de interfata intre calculator si restul componentelor retelei Placa de retea primeste si transforma datele ajunse la ea de la celelalte componente ale retelei in ceva ce poate fi utilizat de calculatorul unde este instalata. Placa de retea are rolul de asemenea de a trimite datele prelucrate de calculatorul unde este ea instalata catre restul retelei.
Exista si retele in care tranferul de date se face doar intre 2 placi de retea neexistand alte componente ale retelei.
Placa de retea are ca identificator hardware un cod numit Adresa MAC in mod normal specific fiecarei placi de retea existenta in lume.

Hub:
Aceasta componenta a retelei are rol de a transmite datele de la un calculator la celelalte componente ale retelei dar trimite datele peste tot nu doar la calculatorul destinatie sau la router.

Switch:
Aceasta componenta este un "hub foarte destept". In loc sa trimita datele peste tot unde poate si sa aglomereze reteaua inutil cum ar face hubul, switch-ul trimite datele doar acolo unde sunt destinate.

Router:
Aceasta componenta are rolul de a face conexiunea intre retele. El coordoneaza datele trimise si primite de retea. Detine si capacitatea de a "filtra" destinatile datelor precum si tipul datelor ce trec pe la el in drum catre retea.  Routerul poate actiona si in sens invers adica sa opreasca iesirea datelor trimise de un anumit calculator apartinand retelei pe care o coordoneaza.

Pentru a testa cu ping o retea ce face probleme:

1-ping yahoo.com pentru verificarea conexiunii la internet. Daca nu merge sau daca sunt inca probleme in reteaua locala dupa ce testul a reusit se trece la pasul urmator.

Un caz destul de intalnit este functionarea conexiunii la internet a unui calculator dar acesta nu este vazut in reteaua locala de celelalte calculatoare deoarece nu are numele workgrupului setat corect.

2-ipconfig (pentru a afla datele conexiunii ce pot fi folosite in testele urmatoarele)

3-ping adresa IP a calculatorului pentru a verifica daca placa de retea functioneaza. Daca merge se trece la pasul urmator.

4-ping 127.0.0.1 (ping adresa loopback pentru a verifica daca protocolul TCP/IP este instalat corect). Daca merge vezi pasul urmator.

5-ping default gateway pentru a verifica functionarea retelei pana la partea de conectare cu alte retele. Daca merge dar mai exista probleme cu conectarea cu alte retele atunci trebuie verificate setarile de la DNS.

Construirea unor cabluri de retea:
Cablurile de retea Ethernet folosite uzual in retelele mici  sunt de 2 feluri:
straight-thru ce conecteaza calculatorul de hub sau switch. 
crossover ce conecteaza direct doua calculatoare intre ele.

Despre ordinea de aranjare a cablurilor in mufe in functie de culoarea lor pentru a construi un cablu de retea gasiti mai multe date: aici.

Multumesc lui Adilehanceanu si lui NoobWannabe pentru ajutor.
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

~Empathy~

Hostname:
Nume prin care un device de retea este cunoscut in interiorul retelei. De obicei este format dintr-un singur cuvant. Un hostname valid intr-o anumita retea poata sa nu fie permis in alt tip de retea. Cel mai elocvent exemplu sunt hostname-urile microsoft pentru NetBIOS (share-uri de retea), care sunt invalide ca internet hostname.

Un internet hostname este un domain name asignat unui host. Este format din hostname plus domain name-ul parintelui. De exemplu irc.linux360.ro. (atentie punctul de la final) devine irc.linux360.ro, mai exact hostname-ul irc + domain name-ul linux360.ro. Internet hostname-ul se numeste fully qualified domain name (FQDN). Rezolvarea FQDN-urilor in adrese IP se face fie de catre serverul DNS, fie local, in concordanta cu fisierul hosts.

A se consulta:
http://tools.ietf.org/html/rfc810
http://tools.ietf.org/html/rfc952
http://tools.ietf.org/html/rfc1123

Bridge:
Device ce conecteaza via OSI layer 2 mai multe segmente de retea. Difera de un hub prin faptul ca traficul prin bridge este procesat, impartind reteaua in mai multe domenii de coliziune. Nu prea mai sunt folosite in zilele noastre ca echipamente hardware, fiind inlocuite de switchuri care fac  doar transparent bridging. In schimb se folosesc bridge-urile software, in care se face bridging intre 2 interfete de retea. De remarcat este faptul ca putem face bridging intre 2 retele diferite, daca sunt suficient de asemenatoare, de exemplu putem face bridging intre Ethernet si Token Ring. De obicei pentru bridging se foloseste spanning tree protocol, un protocol implementat pe baza unui algoritm astfel incat sa se elimine loopurile.

A se consulta:
http://www.ieee802.org/1/pages/802.1D-2003.html
http://standards.ieee.org/cgi-bin/status?Designation:%20802.1D
We dance, and the music dies...