Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 83
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 225
Total: 225

Gigabyte 965P-DS3 review

Started by peizan, 21 November 2006, 18:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

peizan

In sfarsit am pus mana pe ea. Este a mea  :D. Si daca nu va e cu suparare as vrea sa ma bucur alaturi de voi incepand prin a va impartasi prima impresie.
Prima impresie a fost ca placa este destul de scumpa. Nu foarte scumpa dar scumpa. In fine, sa zicem ca pretul nu conteaza ci produsul. Incep cu cutia la care au schimbat culoarea. Din albastrul specific gigabyte acum e alb. Probabil asta e un pas inainte ;;). Oricum, destul de placut ochiului.

Deschid cutia si inauntru ce sa vezi? Nimic! Adica nimic in plus. Doar strictul necesar. 4 cabluri sata, 1 idee si unu pt floppy, manualul, CD-ul si o gramada de pliante cu instructiuni pt instalare. Asa au incercat sa tina pretul cat mai mic. In fond este o placa entry level. Oricum asta e un amanunt nesemnificativ, merg mai departe.

Placa de baza.... sau obiectul muncii. Primul lucru care mi-a atras atentia a fost dimensiunea. Am masurat-o si are numai 305 x 210 mm comparativ cu standardul ATX de 305 x 244 mm. Asta inseamna un castig de aproape 3,5 cm. Deloc de neglijat atat de catre pasionatii de wiremanagement de calitate, de overclockeri cat si de cei care au o carcasa mai ingusta (noname) unde orice centimetru conteaza, rezolvand astfel o posibila probelema ce ar putea sa apara la introducerea in carcasa a unui CD-ROM mai mare sau a unui rack. Deci, o carcasa mai aerisita este o carcasa mai rece. O carcasa mai rece este una propice oc-ului ;) .

Intrand putin in amanunt am constatat cu placere ergonomia de care da dovada in ceea ce priveste pozitionarea diverselor mufe (conectori). Spatiul dintre ele este suficient permitand accesul lejer la componente. De ex., indiferent cat de lunga este placa video accesul la memoriile RAM este nerestritionat. Singurul care ar putea deranja este conectorul ide care are o pozitie cam incomoda, dar trecerea cablului ide (panglica) pe sub placa de baza rezolva aceasta problema.

Las ergonomia si iau placa la bani marunti. Northbridgeul este un intel 965P Express si se ocupa de procesor (psb 1066Mhz), de memorii (ddrII 800MHz), placa video (PCIe 100MHz) si bineinteles de fratiorul mai mic ICH8. Racirea este pasiva (aluminiu) dar radiatorul este putin mai mare decat cele cu care eram obisnuit de la gigabyte. Faptul ca nu are cooler ma bucura; un lucru mai putin care sa faca probleme (si zgomot).
Observ in plus un chip nou. Se numeste GIGABYTE SATA 2. Asta "tine" doua porturi sata si pe cel pata. Ba mai mult, stie si raid 0 (striping), 1(mirroring) si JBOD. Gaselnita asta probabil completeaza lipsurile lui ICH8 care nu mai ofera suport pentru pata si, in cazul de fata, nici pentru RAID sata.
Tot pe placa se mai gasesc si un Marvell gigabit lan (cu un tool pt diagnoza!), un ALC 883 de la Realtek care foloseste Intel high definition audio (8 ch), un IT8718 chip care se ocupa I/O control, un bios mic dar inimos (8M bit flash ROM), si, poate cea mai importanta noutate (mondiala se pare), flosirea altor condensatori decat cei obisnuiti, electrolitici. Este vorba de asa-zisii condensatori solizi care prezinta o mai buna conductivitate si se incalzesc mai greu. Asta s-ar traduce si printr-o viata mai lunga. Doamne-ajuta :) .

Ca tot am vorbit mai sus de I/O sa va prezint rear panelul: Doua porturi PS/2, un COM si un parallel port, 4xUSB 2.0, un Ethernet port, sunetul cu 6 canale si SPDIF OUT (coaxial + optic).
Si iat-o pe mititica ce stighera se simte intr-o carcasa Antec SLK3000B.

In continuare prezentarea biosului, dar dupa ce termin de montat  :D

IceCub

#1
S-o stapanesti sanatos!
Totusi, poate ne spui si noua cat ai dat pe ea...

Velkan

Eh, GA-965P-DS3 nu e chiar entry level. E doar o versiune de bun simţ a lui GA-965P-DQ6. Pe DS3, cei de la CHIP au dus un E6400 la peste 3.5GHz, cu FSB 444MHz. Aşa că aşteptăm să ne uimeşti. :D

Bună alegere, apropo. :fum:
She shuts the doors and lights / And lays her body on the bed / Where images and words are running deep / She has too much pride to pull the sheets above her head / So quietly she lays and waits for sleep (Dream Theater, Wait for Sleep)

Marmota

unde e bios-ul nenea .... ai uitat sa il pui....hai ca vreau sa stiu cum sa fac OC pe ea ....... :yahoo:

IceCub

Quote from: peizan on 21 November 2006, 18:30
Racirea este pasiva (aluminiu) dar radiatorul este putin mai mare decat cele cu care eram obisnuit de la gigabyte. Faptul ca nu are cooler ma bucura; un lucru mai putin care sa faca probleme (si zgomot).

Chestia asta ma bucura si ma ingrijoreaza in acelasi timp. Pe de o parte am in sfarsit liniste in casa, iar pe de alta parte ma ingrijoreaza temperatura la care ajunge acel radiator de aluminiu. Practic nu poti tine mana pe el de fierbinte ce e.  :(
Modelul ce l-am achizitionat eu poarta revizia 3.3, si aduce in plus suport oficial pentru PSB 1333MHz si ALC 888.

CQ

Stai liniştit, Gigabyte pune răcire bună pe plăci: PC-ul meu merge non-stop şi e şi overclock-at. Iar răcirea de pe northbridge... pasivă. Pe southbridge nu am deloc (şi frige de-ţi ia pielea de pe mână, cipul ăla).
www.CO2-SOLiD.ro - Comunitatea competiţiilor de overclocking din România.

Ajutaţi-l să trăiască: http://www.pentrusorin.ro/

Foxter

CQ, pentru rezistenta southbridgeului trebuie sa multumesti firmei Intel, nu Gigabyte-ului. Stiu ca sunt in general excesiv de prudent dar tot prefer Gigabyte P965 DS4 pentru racirea mai eficienta (cu heatpipeuri).

Revenind la subiect daca ai o carcasa bine ventilata si un cooler pasiv se descurca.
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

CQ

Ştiu asta. Iar despre plăci Gigabyte cu heat-pipe-uri... vezi modelul ăla cu P35. :fum:
www.CO2-SOLiD.ro - Comunitatea competiţiilor de overclocking din România.

Ajutaţi-l să trăiască: http://www.pentrusorin.ro/

Foxter

Tocmai ma uitam la versiunea "money to burn" a Gigabyte cu Intel P35, GA-P35-DQ6. Acum incep sa ma ingrijorez sa nu cedeze placa sub greutatea radiatoarelor de cupru. ;;)
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

peizan

Quote from: IceCub on 22 May 2007, 12:04

Chestia asta ma bucura si ma ingrijoreaza in acelasi timp. Pe de o parte am in sfarsit liniste in casa, iar pe de alta parte ma ingrijoreaza temperatura la care ajunge acel radiator de aluminiu. Practic nu poti tine mana pe el de fierbinte ce e.  :(
Modelul ce l-am achizitionat eu poarta revizia 3.3, si aduce in plus suport oficial pentru PSB 1333MHz si ALC 888.


Faptul ca radiatorul de pe northbridge se incalzeste f tare e un lucru bun; transferul termic se face bine.
Eu am un sensor care citeste temp exact dintre lamelele radiatorului. Nu a trecut niciodata de 60 de grade. Stiu ca e mult, dar nu e deloc periculos.
Iar multumiri putem sa facem atat lu' intel cat si gygabyte care are niste placi de baza competitive, cel putin pe platforma intel.