Main Menu

Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 221
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 180
Total: 180

3D

Started by sneferu, 11 November 2012, 12:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sneferu

Salut,
Zilele astea am tot forat internetul in legatura cu vizulizarea continutului 3D pe laptop insa sunt mai  debusolat decat inainte.
De ce am nevoie ca sa vad un film 3D pe un laptop( Asus K53sj , procesor i3-2.1 GHZ, 4 GB RAM, placa video Nvidia GT520M de 1 GB, Windows 8 Pro.)?
Sunt interesat sa achizitionez un film Blu Ray 3D dar nu stiu de ce am nevoie sa-l vad. Stiu ca am nevoie si de ochelari insa si aici tehnologia este activa/pasiva/etc.Cum imi dau seama de ce tehnologie am nevoie? De ce as mai avea nevoie?
Multumesc!
"Sa nu crezi ce-ti spun acum
Vorbele-mi sunt vant nebun
Sa nu crezi ce-ti spun acum
Chiar de eu iti spun..."

SoNic

#1
Pe laptop nu ai de obicei ecran 3D. Ai nevoie de un display (monitor sau TV) care sa aiba una din capabilitatea 3D:
1. Ecrane cu ochelari activi - ai nevoie de un ecran cu o frecventa de afisare cadre de minim 120Hz (imagini pe secunda). Placa video sau televizorul va emite un semnal infrarosu de sicronizare a ochelarilor activi, care vor "inchide" alternativ lentila stanga/dreapta, pentru a afisa alternativ imaginile stanga/dreapta de pe ecran. Cei 120Hz devin astfel 60Hz pe fiecare ochi si fiecare ochi vede numai imaginea destinata lui. Unele persoanal sunt deranjate de palpairea cu 60Hz a imaginii (jumatate din timp ai negru in fata unui ochi). Miscarile rapide pe ecran lasa un "blur" 2D in jurul obiectelor 3D din cauza acestei comutari temporale.
Placile video nVidia au listate dispozitivele PC/Laptop compatibile: http://www.nvidia.com/object/3d-vision-main.html
2. Ecrane cu ochelari pasivi - ai nevoie de un ecran cu frecventa "normala" de 60Hz dar care are aplicate pe suprafata lui linii alternative de material polarizant. Ochelarii au lentile polarizate care lasa sa treca numai lumina de la liniile orizontale corespunzatoare. Ochelarii sunt identici cu cei din cinematografele 3D, sunt ieftini, usori, nu "palpaie", nu fac "blur" 2D. Dar rezolutia verticala este injumatatita fata de varianta anterioara. In concluzie, la acest format, daca sursa 3D este in format Top Over Under, nu se pierde nici o informatie, daca este Side By Side, se pierde din rezolutia initiala. Visionarea se poate face de pe un dispozitiv de redare (laptop, media player) fara sigla "3D", pentru ca bitrate-ul este egal cu un bitrate 2D.
Firme care fac TV de acest gen sunt LG si Vizio. Eu am un 46" Vizio cu 120Hz (desi nu este necesar pt 3D, se misca mai fluid).
3. Pentru un ecran de latop normal si placa nVidia iti mai ramane alternativa cu ochelari cu lentile colorate diferit - rosu/albastru. Separarea 3D este slaba, culorile sunt distruse, si personal aveam dureri de ochi dupa o ora de jucat 3D cu culori alternate.

Bluray avand bitrate mai mare, permite formate 3D "full HD", nu numai ToU sau SbS. Insa transmiterea la TV necesita HDMI1.4, cabluri mai bune...
Se pare ca incepe sa ia teren un nou format de compresie 3D, in afara de ToU sau SbS: Sensio.

Mai multe: http://en.wikipedia.org/wiki/Stereoscopy#3D_viewers
Unsigned integer

sneferu

Multam de raspuns. Am cautat pe Nvidia si teoretic pot rula filme 3d pe laptop http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gt-520/features
"Sa nu crezi ce-ti spun acum
Vorbele-mi sunt vant nebun
Sa nu crezi ce-ti spun acum
Chiar de eu iti spun..."

SoNic

Placa video este capabila. Insa trebuie sa ai si display capabil de a afisa imaginile alea 3D generate de placa video.
Unsigned integer

sneferu

Aseara m-am uitat ca curca in lemne... am gasit placa mea, nu e GT520 e GT520M ( http://www.geforce.com/hardware/notebook-gpus/geforce-gt-520m/features ) si nu scrie ca ar putea rula filme 3D.
"Sa nu crezi ce-ti spun acum
Vorbele-mi sunt vant nebun
Sa nu crezi ce-ti spun acum
Chiar de eu iti spun..."

SoNic

Daca rulezi filme in formatele pe care le-am mentionat mai sus (SbS and OaU) nu ai nevoie de nici un fel de placa speciala... este doar HD normal.
3D-ul listat pe nVidia se refera la sistemele lor 3D cu ochelarii lor pe display-urile listate acolo, nu ai grija, placa ta este suficient de "3D".
Oricum vad ca nu ai inteles partea cu display-ul... ala trebuie sa fie capabil de 3D, ceea ce nu cred ca este cazul la laptopul tau.
Unsigned integer