Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 183
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 80
Total: 80

Nu le mai construiesc asa bine ca inainte

Started by Foxter, 14 August 2010, 21:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Foxter

Planned Obsolescence: Is Modern Tech Built to Last?

Ce parere aveti ?

Personal consider ca un obiect nu merita schimbat atata timp cat isi satisface scopul pt care a fost cumparat si un upgrade nu ofera avantaje majore in indeplinirea scopului.
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

LNT

Este vorba asta la hainele românești, nu ca cele chinezești de azi care nu te țin 1 an. Dar dacă sunt mai ieftine, de ce nu?
These are the days of our lives.

SoNic

Este de mult filozfia asa, nu este ceva "modern". Japonezii au introdus-o prima oara la anumite produse, incepand calculele unui produs cu o durata de viata "normala". Chinezii au adus la rafinament aceasta ramura a "ingineriei", pentru ca odata ce ai inundat piata cu produse si practic nu mai exista alta alternativa competitiva, poti scurta durata normata de viata oricat, ai deja consumatori captivi.
Unsigned integer

Chipicao

E vorba in primul rand de reducerea costurilor de productie, si implicit a pretului. Or fi fost mai fiabile vechile calculatoare, dar costau o mana si un picior.
Pe de alta parte trebuie luata in calcul si complexitatea componentelor electronice din ziua de azi fata de acum ~20 de ani. Riscul defectelor este semnificativ mai mare incepand chiar cu procesul de fabricatie (ex. Fermi).
μή μου τούς κύκλους τάραττε

Strommy

Ce parere aveti ?

Personal consider ca un obiect nu merita schimbat atata timp cat isi satisface scopul pt care a fost cumparat si un upgrade nu ofera avantaje majore in indeplinirea scopului.


Consider ca daca "scopul pt. care a fost cumparat" ramane acelasi, nu merita facuta nici o schimbare. Numai ca in cazul calculatoarelor scopul evolueaza foarte rapid, se ajunge in situatia in care calculatorul nu mai satisface cerintele. Sa luam exemplul gamerilor, jocurile evolueaza asa de mult incat se ajunge la momentul in care trebuie schimbata cel putin placa video, daca nu si memoria se va cere marita. Daca insa ai un calculator sa zicem, 486 cu Windows 95 utilizat exclusiv pentru procesarea de texte, cu un MSOffice primitiv, el ma va satisface atata timp cat mai gasesc consumabile pentru imprimanta, presupusa tot atat de antica. Intre timp insa a aparut si Internetul, fara care nu se mai poate trai, daca ai si un calculator. Voi mai gasi pentru el si o placa de retea compatibila cu placa mea de baza? In Internet nu se poate mai trai fara un antivirus si un firewall si poate si un antispyware Va "duce" batranul si micutul meu hard o asemenea noua sarcina?Si iata ca, usor, usor ma indrept catre o schimbare.

Pe de alta parte, producatorii de hard dar si de soft, in goana lor de a acapara un anume segment de piata cu un minut inainte concurentei, lanseaza pe piata produse insuficient testate si ieftine in detrimentul calitatii.
Toate bune,
Strommy

LNT

Sunt și produse de calitate superioară dar mai scumpe, nu cred că-s chiar așa de fugăriți de tehnologie.
These are the days of our lives.

alecs1

De acord cu Chipicao, consider că principalul aspect e cel al costurilor. Și apoi există obiecte relativ moderne care sunt construite în continuare foarte bine. Televizorul japonez (asamblat în Cehia cu piese probabil făcute în China) de acasă are 12 ani fără defect. Cel clasic românesc dinainte a adunat vreo 8 ani cu numeroase reparații.

Pe termen lung unele tehnologii avansează în eficiență. De ex. s-ar putea ca frigiderul sau becul sau mașina nouă să fie de cîteva ori mai eficiente, și în 2-3 ani de folosință să acopere costurile pentru producerea obiectului nou, cu consecințe benefice dpdv. ecologic. Cele mai multe calcule se referă la mașini, un exemplu aici: http://www.thetruthaboutcars.com/cash-for-clunkers-the-environmental-cost-of-a-new-car/
În general noi dorim ca tehnica să fie mai bună cu trecerea timpului, așa că vom finanța avansul ei, păstrînd un oarecare echilibru între a cumpăra foarte des ,,latest and greatest" și a folosi același produs o viață întreagă.

Foxter

De multe ori ma gandesc, oare din punct de  vedere ecologic e mai rentabil sa faci componente IT cu "the lattest, greatest energy savings tech" pe care sa le vinzi acum sau sa tii componentele cu tehnologii actuale pana se strica prin uzura si de abia dupa sa le inlocuiesti cu unele bazate pe tehnologii mai noi.

Am o banuiala ca prin folosirea batranului meu P3 pana cedeaza din cauza uzurii ajut mai mult mediul decat prin cumpararea ultimei platforme cu cele mai noi tehnologii de economisire si incurajarea construirii unor noi componente cu un nou cost in resurse si energie. Desigur e vorba de 2 chestiuni aici: consumul de energie/resurse pentru fabricarea tehnologiei IT celei mai  moderne si consumul platformei odata data in folosinta. Daca pentru prima chestiune cred ca tehnologia vechi iese castigatoare la a doua e un pic mai dificila odata cu aparitia sistemelor bazate pe ATOM.

PS:Nu am luat in calcul factorul economic pe care e bazata productia de IT ( sa construim pentru a da de munca oamenilor si sa ii indemnam pe clienti sa cumpere cat mai mult si cat mai des).
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.

Strommy

Acum mai multi ani am avut o placa de baza MSI care a cedat dupa 3 sau patru ani de functionare.Dadea erori neasteptate si numeroase resetari. La inceput am dat vina pe orice in afara de placa de baza. Desfacand capacul carcasei si uitandu-ma mai atent  am observat ca o parte din condensatorii electrolitici erau "bortosi", gata sa nasca! dupa ce i-am schimbat, placa a mai functionat. Apoi am schimbat jobul si am dat peste 10 calculatoare tot cu placi de baza MSI. Calculatoarele erau asamblate sub brandul Olivetti, cu o mecanica impecabila si care au functionat 6-7ani, dupa care au cazut pe rand in decurs de cateva luni tot din motive de "nasteri premature" de condensatori electrolitici.
Acum ma feresc de brandul MSI, desi nu stiu daca firma mai practica aceasta politica.
Toate bune,
Strommy

Foxter

Ai nimerit placi MSI din perioada Capacitor plague. Unele firme (Abit) au invatat sa foloseasca imediat dupa aceasta problema doar condensatori de incredere, altele au avut nevoie de mai mult timp ca sa renunte condensatori indoielnici. Problema este rezolvata acum pentru placile brand.
True Knights stand tall / Their shields defend the people / Their swords strike and avenge / The honor of all.