Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 202
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 165
Total: 165

Ubuntu zi de zi

Started by tcalexander, 01 November 2006, 19:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tcalexander

INTRODUCERE:

Acest topic este destinat să devină o cronică interactivă a modului în care eu îmi folosesc în mod cotidian sistemul Ubuntu. Ţinta lui o reprezintă utilizatorii începători de Linux în general şi Ubuntu în particular. Voi încerca să trec aici toate tweakurile, setarile mai importante şi modificările semnificative, împreună cu screenshoturi relevante şi link & quote de la sursa de unde le-am aflat. Orice comentarii şi întrebări on-topic sunt bine-venite, cu excepţia notabilă a celor care denotă că s-au sărit paşii de căutare şi RTFM, care vor fi moderate în interesul menţinerii curăţeniei topicului. Vă mulţumesc pentru atenţie. :)

Trecând la lucruri concrete, să începem cu prezentarea platformei: Duron 1600, pe o ECS K7VTA3v5, 512 MB RAM, placa video Radeon 9600XTGU. Hard-diskurile sunt irelevante. După cum observaţi, platforma este x86, deci nu voi discuta (deocamdată) despre variantele x64, din simplul motiv că nu am hardware adecvat (iarăşi deocamdată). De asemenea, mă voi "distra" cu driverele ATI (aşa-mi trebuie).

Versiunea folosită este Xubuntu 6.10, întrucât am o preferinţă clară pentru XFCE faţă de alte Desktop Environments. Ca să clarific o nedumerire a multor utilizatori începători: tot ce diferă între versiunile simultane de Ubuntu este DE-ul implicit şi selecţia implicită de aplicaţii; sistemul poate fi personalizat după gustul fiecăruia, adăugând, nu înlocuind, orice DE şi orice aplicaţii doriţi.


INSTALARE:

Instalarea este de tipul mură-n gură şi nu voi ofensa intelectul cuiva descriind-o în detaliu. O menţiune la pasul 3 - alegerea layoutului tastaturii: alegeţi România - România; este layoutul "model Secărică", diacriticele obţinându-se prin AltGr (aka Alt Dreapta) + ASTIQ; IMHO este un layout logic, eficient şi confortabil.
La pasul 5 - partiţionare - am ales "manually edit partition table". O menţiune importantă ar fi că sistemul este dual-boot, având pe el şi o versiune de Windows. Acest lucru va avea importanţă în alegerea modului de partiţionare şi a tipului de sistem de fişiere pe care îl voi folosi. Astfel, voi avea o partiţie / de cca 8GB, în sistem reiserfs şi una /home de cca 30 GB, în format ext3, care poate fi utilizat şi din Windows prin intermediul http://fs-driver.org/ . De asemenea va exista şi o partiţie swap de cca 400 MB; sunt de părere ca dimensiunea acesteia să fie aproximativ egală cu memoria RAM disponibilă, până la un maxim de 512MB. Pentru crearea/modificarea partiţiilor puteţi folosi Gparted, disponibil pe CD-ul de instalare.
Cu această ocazie am aflat că installerul are un bug (poza - nu e făcută de mine, e de pe bugtracker). Soluţia am găsit-o la Edgy Release Notes. Concret:
QuoteThe advanced partitioning mode of the installer on the Desktop CD has trouble re-using an existing root file system, and will incorrectly claim "No root file system". Since you must reformat the root file system for use by the installer in any case, you can easily work around this problem by deleting and re-creating the partition in question in the advanced partitioner.

Paranteză: cât aştept să se instaleze sistemul, explic de ce am ales combinaţia reiserfs+ext3. Pentru /home am ales ext3 datorită faptului că poate fi accesat şi din Windows, iar pentru / am ales reiserfs tocmai pentru că nu poate fi accesat - cel puţin nu fără unelte şi complicaţii suplimentare. Astfel elimin riscul ca din neatenţie sau reavoinţă un utilizator să modifice fişiere esenţiale pentru sistem.

În timpul instalării vor fi downloadate o serie de language packs. Puteţi sări peste acest pas dacă durează prea mult. Metoda  - butonul Skip plasat convenabil în caseta de progres al instalării. ;)

Instalarea se finalizează prin apariţia unei casete de dialog care vă informează de finalizarea procesului şi vă oferă două opţiuni - "Continue using live CD" şi "Restart now". Alegeţi ce doriţi, în cele din urmă tot va trebui să rebootaţi. ;)

Rebootul şi operaţiunile post-instalare în postul următor, după o vizită reconfortantă la Taie Crapu'. :fum:
Would you like to ride on your own ass?

tcalexander

Primele modificări sunt de ordin cosmetic. Prima imagine reprezintă desktopul default, a doua desktopul după o uşoară personalizare.

Modificări:

  • mutat task-list, systray şi trash can din panelul de jos în cel de sus (clic dreapta pe item - move);
  • mutat meniul Applications în panelul de jos şi eliminat labelul, idem launcherul pentru Firefox;
  • schimbat dimensiunea panelului inferior (clic dreapta - Preferences - din meniul drop-down ales "Normal width");
  • adăugat o serie de appleturi mai mult sau mai puţin utile - Weather Update, System Load Monitor, Free Space Checker, Screenshot, Verve Command Line.
Experimentaţi cu appleturile şi setările, nu aveţi ce strica.

Pasul următor - din meniul Application, rubrica Settings, Settings Manager (voi menţiona/explica doar opţiunile şi efectele produse de ele care par mai interesante, nu are rost să explic cum se schimbă wallpaperul sau alte chestii banale).

  • Desktop: în tabul Behavior bifat "Show desktop menu on right click"
  • Window Manager: prefer ca focusul să urmeze mouseul, iar ferestrele să se lipească de marginile ecranului şi de alte ferestre; de asemenea folosesc intens drag&drop de pe un workspace pe altul, deci opţiunile de wrap desktop îmi sunt sunt utile.


ÎMPĂRŢIREA UNEI CONEXIUNI INTERNET

În camera unde stau sunt două calculatoare, al meu fiind pe post de router. Pentru treaba asta l-am dotat cu încă o placa de reţea, care a primit ca IP 192.168.x.1, al doilea calculator având IP-ul 192.168.x.2 şi am executat urmatoarele operaţiuni:

  • sudo mousepad /etc/init.d/da_net - tocmai am creat un fişier în care scriu următoarele, înlocuind IP-urile cu cele reale :

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -A FORWARD -s <IP PC2> -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -d <IP PC2> -j ACCEPT
iptables -t nat -A POSTROUTING -s <IP PC2> -j SNAT --to <IP EXTERN PC1>

  • sudo chmod +x /etc/init.d/da_net - fişierul creat este acum eXecutabil
  • sudo update-rc.d da_net defaults
Sumar: am creat un script care se va executa la fiecare bootare şi va configura firewallul pentru scopul propus. Merge, dar este probabil ca cineva mai avansat de genunchiul broaştei să se ia cu mâinile de cap văzând ce prostii am scris aici - aştept comentarii.

Aberaţiile vor continua în postul următor cu configurarea package managerului - Synaptic.
Would you like to ride on your own ass?