Mesaje recente

Members
Stats
  • Total Posts: 17,786
  • Total Topics: 1,234
  • Online today: 153
  • Online ever: 340
  • (22 November 2024, 00:10)
Users Online
Users: 0
Guests: 189
Total: 189

Rețea pentru acasă.

Started by LNT, 26 May 2008, 16:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

LNT

Am o conexiune la internet de tip PPOE pe care vreau să o partajez independent (oricare dintre ele să se poată conecta oricând la net) pentru două calculatoare, un desktop și un laptop. Pentru desktop voi merge pe conectare prin cablu iar pentru laptop vreau conectare wireless.

1. Am nevoie de un router wireless, ce aleg? Având în vedere că stau la casă ar fi indicată o rază mai mare a semnalului (la vară plănuiesc șederi prelungite în hamac :fum: )
2. Ce fel de cablu am nevoie pentru router-pc și cum se mufează? Cablul care conectează routerul e FTP cat.6 (sper să nu mă înșel)

PS: Orice sfat e util, având în vedere că nu m-am mai jucat cu așa ceva până acum.
These are the days of our lives.

IceCub

1. La capitolul Router Wireless nu stiu ce sa-ti recomand. Poti sa-ti spun doar ca am de ~ jumatate de an un Edimax BR-6204WG si nu am probleme cu el - costa ~ 130 RON. Intre timp am mai configurat si pus in functiune Asus, MSI, Dlink si sincer sa fiu nu am vazut mare diferenta intre ele - e adevarat ca nici nu am stat sa fac teste de viteza pe fiecare.

2. In mod normal router-ul vine cu in pachet cu un cablu de ~ 1.5 - 2 m pentru conexiunea la PC. In caz ca ai nevoie de unul mai lung, il poti face mufand-ul "straight".

nicolin

Mi-a fost recomandat, CU CALDURA, un router Linksys WRT54GL.
'OS' Linux, mod(ific)abil.
Exista deja DD-WRT si Tomato ca independent 3rd party firmware-uri.

LNT

Gata, m-am hotărât: ASUS WL-500GPV2. Cu puţin noroc vineri ajunge la mine.  :yahoo:
These are the days of our lives.

Chipicao

Cu putin ghinion ajunge la Bacau, si se intalneste cu sursa  ;;)
μή μου τούς κύκλους τάραττε

LNT

Sper să nu-mi mai facă iar faza asta, mai ales că acum am fost prevăzător şi le-am spus să lase coletul la sediul Fan Courier din Iaşi.

Posted on: 08-10-2008, 21:00:25
A venit la timp iar acum mă chinui să-l fac să meargă cu hdd-ul extern. Firmware-ul instalat e unul antic (2.0.0.5) iar pe site-ul Asus am găsit ultima versiune disponibilă (3.0.3.1). De remarcat de faptul că upgrade-ul de firmware cu cablul de la net scos nu mă mai conectează, deşi l-am resuscitat în toate manierele posibile. Dacă am văzut că nu merge am luat celelalte versiuni la rând şi stupefacţie...la fel. :blink: Am ajuns din nou la ultima versiune când am uitat să scot cablul de la net şi a mers. Nu ştiu care-i explicaţia, acum m-am apucat să convertesc partiţia de pe hdd-ul extern din NTFS în FAT32 (îl vede dar nu-l pot folosi). Revin cu detalii.
These are the days of our lives.

Chipicao

Pei ce, e regula sa scoti cablul cand faci update?
μή μου τούς κύκλους τάραττε

LNT

În tutorialele pe care le-am citit aşa spunea, să legi calculatorul prin cablu la router şi să nu faci flash-uirea prin wireless iar celelalte cabluri să le scoţi.
These are the days of our lives.

LNT

Pentru cei ce aleg modelul ăsta de router (Asus WL-500GP V2) şi vor să-l folosească cu un hdd extern (aici am văzut că unele modele au probleme de compatibilitate, probabil un hdd de 3.5" şi un adaptor pe USB n-o să facă probleme niciodată) pot folosi tutorialul de aici pentru instalarea firmware-ului şi a software-ului aferent. De menţionat că este n00b proof, fără nici o problemă dacă se urmează paşii îndeaproape. Singura chestie care trebuie urmărită: Transmission (programul pentru downloadat torente) are de cele mai multe ori buguri mari în versiuni beta, cel mai bine aşteptaţi până apare versiunea finală. La mine de exemplu versiunea beta bloca programul şi reţeaua la intervale de timp aleatoare şi indiferent dacă era trafic sau nu. Trebuia de fiecare dată să dau reboot la router ca să meargă.

De remarcat că update-ul la firmware trebuie făcut cu grijă, altfel există riscul avarierii iremediabile a jucăriei în cazul întreruperii semnalului dacă se face wireless sau în cazul unei pene de curent. Deci se recomandă un UPS şi upgrade de firmware prin cablu. N-are treabă dacă mai sunt şi alte cabluri de reţea conectate, cel puţin eu nu am văzut nici o diferenţă.

Timpul necesar operaţiunii: depinde de dimensiunea hdd-ului. La mine a durat cam două ore, din care o oră formatarea hdd-ului de 500Gb.
These are the days of our lives.

mihaela chiribau

Care folosesti WRT54GL? I-am instalat un DD-WRT si am probleme cu port forward. Adica nu merge. Singurul fw. care m-a aranjat a fost THIBOR dar QoS nu e prea grozav.

nicolin

Am eu, insa nu l-am modat sub nici o forma.
Oare www.portforward.com sa fie de folos?

mihaela chiribau

Neah, nu e de folos. Chiar trebuie sa-mi dau CISCO ID-u?

Thibor, e foarte ''stabil'' si merg torentele de rup.
DD-WRT are o gramada de optiuni grozave dar e instabil.
Tomato e fain, QoS grozav dar torentele abia se misca.

Cred ca am sa-mi iau un CISCO din seria 800. Poate cineva sa-mi recomande unu?

nicolin

Mihaela, dar de ce nu revii la firmware-ul original?
Mie imi merge totul OK, cu firmware-ul de la mama lui.
Daca am ceva sa-i reprosez este ca mere atat de fain incat, cateodata, chiar uit ca il am. :D

mihaela chiribau

Oarecum folosesc fw. original. Varianta Thibor: are aceiasi interfata doar ca imi trebuie static DHCP. Plus ca mai citesc logourile (m-am trezit ca un chinez sugea din ftp-ul meu) sau ma folosesc de scripturile pt. firewall ....

nicolin

Pai Thibor nu are asa ceva?
Daca nu, cel mai bine revii la fw original, adica Cicso/Linksys.

mihaela chiribau

Ma interesa DD-WRT pentru ca stie ceva grozav: VLAN. Si de aici si QoS mai bun. Iar reteaua nu e chiar micuta pentru un home user  ;;) Tocmai de aceia ma gandesc la un CISCO.

Merci.

SoNic

Cand incarci procesorul ala cu alte chestii care nu sunt in firmware-ul original ai de obicei o scadere a performantei generale. Sigur,va face mai multe lucruri, dar mai prost... Chiar activarea unor optiuni in meniurile existente duce uneori la inrautatirea vizibila a performantelor, mai ales la "chilipiruri" de routere.
Am constatat ca intr-adevar sunt diferente intre routere ca stabilitate si performante - pe pielea mea :)
Dupa care m-am uitat aici:
http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/chart,121/

Unsigned integer

mihaela chiribau

Mersi pentru link.

Si pana la urma, ce router folosesti?

SoNic

#18
TrendNet TEW-632BRP. Este cam pe la low-mijloc cu 93.4 (Total Simultaneous Throughput) - a fost "on sale" si are codul firmware GPL (downloadabil). Mai multe chestii pe openwrt: http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=18314&p=4

Si ca si alte routere pe care le-am avut sau testat cand activez WEP or WPA/TKIP se inmoaie ca viteza. Si nu are QoS in firmware-ul original.
Imi face cu ochiul insa un D-Link DIR-655 A4. Mai vedem :)
Unsigned integer

LNT

Nu reuşesc să creez useri pentru serverul FTP de pe routerul amintit mai sus (Asus WL-500GP V2). Adică îi creez din meniul de setări al routerului dar mă pot loga doar pe contul de admin. M-ar interesa să pot da şi acces liber pe anumite foldere. Reamintesc faptul că firmware-ul instalat este unul modificat (Oleg) pe care rulez aplicaţia pentru torrente.
These are the days of our lives.

mihaela chiribau

SoNic are dreptate cand spune ca un fw. third party nu aduce imbunatatiri.

Da-l la naiba pe Oleg.

LNT

Ok, dar cu torrentele ce fac? Routerul cu USB de asta l-am luat, şi oricum torrentul îmi este mult mai folositor decât serverul FTP care, până la urmă, ar fi nice to have. Însă n-ar fi rău să fie. :nino:
These are the days of our lives.